Слідкуйте за нами

03-08-2023
     Історія нашої держави надзвичайно багата на події та героїв. Вона закарбувала славетні імена людей, що створювали й плекали козаччину як вагому військову та політичну силу, підмурок незалежної Української держави, джерело національної самосвідомості.
    Гетьман. Слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично у кожного українця. Асоціацій героїчних — «гетьманська слава», іронічних — «до булави треба голови», зрештою, самоіронічних — де «два українці, там три гетьмани». Слово, буквально просякнуте історією і водночас — якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою. Слово, яке звучить майже як «своє», хоча його походження є неукраїнським і взагалі неслов'янським, не маючи нічого спільного з лунким українським «геть». Так, «гетьмани в золотих жупанах» були не тільки в Україні. Але українською специфікою є те, що саме в Українській козацькій державі гетьман став у силу історичних обставин таким собі майже незалежним володарем.
     Слава і трагедія, мужність і віроломство, видатний талант і заступництво фортуни дивним чином сплелися у житті цих людей.
     Книга Гетьмани України [Текст]  : Іван Мазепа, Іван Скоропадський, Павло Полуботок, Данило Апостол, Кирило Розумовський / уклад. В.П. Товстий. - Харків: Промінь, 2004. -  64 с. : іл. розповідає про минуле нашої рідної України, про народження козаччини, боротьбу запорозьких козаків із ворогами українського народу. Книга присвячена тим, хто з сивої давнини боровся за незалежність України – людям, які вражають своїм сильним духом. Вони усім єством вболівали за долю Батьківщини, боролися за об’єднання Правобережної та Лівобережної України. Читач дізнається, як Україна крок за кроком йшла до своєї незалежності.
     Про народження козацтва, зраду польського короля, перші козацькі повстання, сумну долю запорозьких козаків та про найвідоміших Гетьманів України ви зможете прочитати у філіях №1, №3 (дитяча бібліотека на Соборній), №4, №5 та у відділі обслуговування дітей КЗК КМПБ.


Коментарі: Залишити коментар
 
X