Слідкуйте за нами

13-07-2023

Григорій Саввич Сковорода... Видатний український мандрівник, філософ-містик, богослов, поет та  педагог… Він був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу. Офіційних даних щодо цієї особистості, яка стала мега популярною ще за життя, зберіглося небагато. Натомість є чимало легенд.

Григорій Сковорода (1722-1794 рр.) - зробив значний вклад в українську культуру і залишиться в пам’яті нації надовго. Незважаючи на те, що з-під пера Г. Сковороди вийшли вірші, афоризми, байки, прозові, філософські твори, його творчість не була надрукована за життя, а його тексти поширювалися шляхом переписування вручну. Про нього у творах згадував сам Тарас Шевченко: «Кругом листочки обведу та й списую Сковороду».

Дослідники життя і вчення Григорія Сковороди сходяться на тому, що йому якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.

Сковорода був патріотом своєї батьківщини. Як перший український філософ, що піднявся до рівня видатних мислителів своєї епохи і вніс свою частку в світову філософську думку. Григорій Сковорода – національна гордість українського народу.

Про життя та спадщину композитора, поета, байкаря і філософа Григорія Савича Сковороди, що є дорогим надбанням української національної і світової культури, ви можете прочитати у книзі Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода [Текст] / Л. В. Ушкалов. – Харків: Фоліо, 2013. – 123 с.

Ознайомитися з книгою ви можете у відділі обслуговування дорослих та філії №1 КЗК КМПБ.


Коментарі: Залишити коментар
 
X