Слідкуйте за нами

11-07-2023

5 липня на абонементі філії №2 КЗК КМПБ відбулася чергова  Цього разу мова йшла про археологічні та геологічні  знахідки, які зберігаються в Кременчуцькому краєзнавчому музеї. Директорка музею Алла Гайшинська познайомила присутніх зі зразками геологічної колекції, яка, до речі, є найбільшою в Полтавській області. Присутні на власні очі побачили який вигляд мають необроблені камені яшми, малахіту, аметисту, топазу, гірського кришталю, а ще, досить рідкісні астрофіліт та флюорит.  Дізналися, що кожен камінь має свої магічні властивості: лікує, заспокоює, чи навпаки збуджує, додає енергії, допомагає в вирішенні справ, навчанні та коханні. Так, наприклад астрофіліт, єдиний у світі камінь, що пов’язаний з добротою та радістю, бадьорістю та щастям. Його космічні, золоті зірки (в камені багато золотих вкраплень) підіймають людині настрій, додають впевненості в собі, а ще й бажанням допомагають збуватися. Алла Павлівна приготувала гостям зустрічі сюрприз –  печиво з побажаннями: прочитав побажання, доторкнувся до каменю і…  тільки вір, воно здійсниться.

      Не менш цікаво було слухати про археологічні знахідки. Побачили, який вигляд мають скроневі кільця, адже окрім кілець, що вдягають на палець, існували ще й такі прикраси. Скроневі кільця чіпляли на пов’язку, яку дівчина зав’язувала навколо голови і вони прикрашали їй скроні. А ще мали змогу споглядати ґудзики зроблені з кісток тварин, амулети виготовлені з зубів тварин та каменю, сережки, вік яких налічує тисячоліття.

      Серед усіх цих експонатів, був головний, найдорожчий, експонат, яким надзвичайно пишаються працівники музею і який з таким трепетом представила пані Алла – енколпіон, нагрудний хрест давньокняжої доби. Це незвичайний хрест, який складається з двох  частин – спідньої і верхньої (нажаль, збереглася тільки верхня частина хреста), в середину цього хреста вкладалися мощі святих.     Цей оберіг могла собі дозволити дуже заможна  людина.  Про кожен експонат Алла Гайшинська розповіла багато цікавого – скільки років знахідці, в якому місці було знайдено, кому могла належати.

      А ще, учасники познайомилися з підбіркою літератури, на сторінках якої можна прочитати про археологічні експедиції, які проводилися на території Полтавщини, та дізнатися про знахідки, якими поповнилися музеї, завдяки роботі археологів.

      Присутні отримали величезне задоволення від зустрічі і навіть після закінчення ще довго не розходилися, ставили багато запитань і вже трохи ближче роздивлялися експонати. Приємно, що так багато кременчужан цікавиться історією свого краю.

Пропонуємо переглянути відеосюжет про зустріч.

Коментарі: Залишити коментар
 
X