Слідкуйте за нами

29-06-2023

     Пізнавати Україну із книгою в руках – справа надзвичайно цікава і корисна. Тому бібліограф Кременчуцької міської публічної бібліотеки продовжує щотижневу рубрику #Пізнаємо_Україну_разом, в якій буде знайомити Вас з книгами про Україну: її історію,  видатних людей, про українську мову та сучасну українську літературу.

Які твори мистецтва виникають у вашій уяві при згадці слова «шедевр»? Серед них точно буде «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі. Або ж «Сикстинська Мадонна» Рафаеля. Чи полотна фламандських або голландських майстрів.

І, мабуть, жоден витвір з-під пензля чи різця українського митця не буде серед найперших асоціацій... Чому ж це так? Адже нам є чим захоплюватися й пишатися, є чим дивувати світ!

Чому українське мистецтво — це класно, небанально і зовсім не провінційно, ви можете дізнатися з книжки «65 українських шедеврів. Визнані й неявні» української мистецтвознавиці Діани Клочко.

Клочко Д. 
   65 українських шедеврів. Визнані й неявні. - [Київ] : ArtHuss, [2019]. - 255 с.

Автор запрошує нас у мандрівку історією українського мистецтва від VII  і до ХХ століття.  Пані Діана розповідає  захоплюючі історії про митців відомих і несправедливо забутих. Шедеври, представлені у книзі, підібрані нею з 14 українських музеїв та 8 приватних колекцій. Деякі з них, як зазначено у назві, визнані й відомі, але більшість творів для багатьох стане справжнім відкриттям.

Дослідниця зібрала по-справжньому значимі та особливі мистецькі здобутки вітчизняних художників. Тут вам і відомі багатьом картини О. Мурашка, М. Пимоненка, М. Башкирцевої, А. Базилевича, Г. Нарбута, Т. Яблонської, К. Білокур, К. Малевича й невідомі пересічному українцеві творіння загальношанованих митців та несправедливо забутих. 

У цій збірці - 65 українських шедеврів - ікони, картини, скульптури, про які, на думку авторки, варто знати й пам'ятати усім.

Книга містить значну кількість маловідомих та цікавих фактів щодо українських шедеврів.  Кожна історія - це не лише про автора та його творіння, а й про паралелі у світовому мистецтві із влучними прикладами.

Діана Клочко написала не просто цікаві есе про українських митців, вона вчить розумітися на мистецтві, критично осмислювати та цінувати вітчизняну мистецьку спадщину, порівнювати зі світовими шедеврами та врешті усвідомлювати унікальність та самобутність українського мистецького руху.

Книга багатьом може подарувати чимало відкриттів і викликати нестримне бажання здійснити тур по художніх музеях України, щоб побачити згадані в ній твори. 

Якщо за досить короткий проміжок часу, ви хочете відчути себе знавцем вітчизняного живопису, то сміливо читайте книгу Діани Клочко «65 українських шедеврів. Визнані й неявні», яка чекає на вас у читальній залі філії №2 КЗК КМПБ, що по Соборній, 9/16.

Коментарі: Залишити коментар
 
X