Слідкуйте за нами

21-06-2023

     Пізнавати Україну із книгою в руках – справа надзвичайно цікава і корисна. Тому бібліограф Кременчуцької міської публічної бібліотеки продовжує щотижневу рубрику #Пізнаємо_Україну_разом, в якій буде знайомити Вас з книгами про Україну: її історію,  видатних людей, про українську мову та сучасну українську літературу.

Дуже цікаво читати про своїх співвітчизників, які брали активну участь в історичних процесах, а іноді й творили історію. Тому всім кого цікавить нестандартний погляд на історію України крізь історію однієї з її найкращих сімей пропонуємо книжку: 

Терещенко М. 
  Перший олігарх: Михайло Іванович Терещенко(1886-1956): Надзвичайна історія життя мого діда, як її розповіла б мені моя бабуся / Мішель Терещенко. – Київ: Ніка-Центр, 2012. – 256 с. 

Автором книжки є прямий нащадок Артемія, Миколи, Івана і Михайла Терещенків. Всі вони були цукрозаводчиками, творцями фонду "Терещенко", які займалися меценатством і доброчинністю.

З цієї оповіді ви дізнаєтесь не тільки про історію становлення та успіху родини  Терещенків, але й про історичні події кінця 19 - початку 20 століття в Україні та в Російській імперії, а також трохи про Київ тих часів. 

Автор описав всю історію від імені свого діда - Михайла Івановича Терещенка. Для створення книги були використані спогади людей, які знали його особисто, документи з сімейних архівів і листи. 

В книжці яскраво подана історія цієї неординарної родини, перипетії сімейних відносин, відносин з владою, церквою, елітами України і Росії... Дуже цікаво описане ведення тогочасного бізнесу, адже Терещенки в першу чергу - бізнесмени. 80% прибутків вони витрачали на благодійність: відкриття лікарень, допомогу бідним, заснування університетів, театрів тощо, деякі з таких об’єктів меценатства збереглись до наших часів. Після революції 1917 року Михайло Іванович Терещенко все втратив, дивом вижив, але зумів почати своє життя з чистого аркуша і, живучи в еміграції, став одним з найбільш шанованих фінансистів світу. 

Пропонована книжка  читається як захопливий художній твір. Але найцікавіше що історія родини має продовження в наші дні - її автор Мішель Терещенко, онук того самого "Першого олігарху", повернувся в Україну, став мером містечка Глухова, і навіть балотувався в президенти!..

Знайте та пишайтесь нашими співвітчизниками, меценатами, та самі не будьте байдужими!

Цю книгу ви можете знайти у відділі обслуговування дорослих та відділі інформаційних технологій та електронних ресурсів КЗК КМПБ, а також на абонементі філії №2 КЗК КМПБ


Коментарі: Залишити коментар
 
X