Слідкуйте за нами

15-06-2023

     Пізнавати Україну із книгою в руках – справа надзвичайно цікава і корисна. Тому бібліограф Кременчуцької міської публічної бібліотеки продовжує щотижневу рубрику #Пізнаємо_Україну_разом, в якій буде знайомити Вас з книгами про Україну: її історію,  видатних людей, про українську мову та сучасну українську літературу.

У шістдесяті роки ХХ століття в українську літературу ввійшов молодий, талановитий поет, який згодом став символом правди та незрадливої любові до України. Це Василь Симоненко. Як писав про поета Євген Сверстюк: «Симоненко належить до тих людей, чиї біографії треба вивчати як частку історії України»

Він був із того покоління, що, пробуджене хрущовською відлигою, прагнуло сказати правду про свій час і про себе, звільнитися від ідеологічних догм доби сталінського культу і повернутися обличчям до загальнолюдських духовних і моральних цінностей.

Український поет-шістдесятник і журналіст – пішов із життя у неповних 28 років. Лише одна книжка була видана за життя поета.  Але вже тоді набули великої популярності самвидавні поезії Симоненка, що поклали початок українському рухові опору 1960—1970-х pоків.

Про Василя Симоненка, його життя, творчість, про друзів і кохання читайте в книзі: Власенко І. В.   Симон[Текст] / Ірина Власенко. - Харків : Фоліо, 2023. - 158 с.

Симон — так називали його друзі в дитинстві. Згодом такий псевдо стоятиме під критичними статтями й фейлетонами журналіста Василя Симоненка. Проте гарячі та відверті вірші, яких так боялися «байстрюки катів осатанілих», підписуватиме переважно своїм ім’ям. Симоненко не боявся говорити правду, ніколи не був зручним і кишеньковим. Став насправді народним Поетом. Міг би стати другим Шевченком, якби Смерть не ходила за ним назирці. Великою темною рибиною крутилася навколо, коли юнаком заплутався у лататті. Стояла в узголів’ї, коли його ледь живого після падіння з вітряка товариші принесли додому. І вже не відступила, коли внаслідок жорстокого побиття у відділку міліції, в нього загострилася давня хвороба. Радянська влада хотіла поховати і його поезію, накладаючи заборону на вірші. Однак слово правди знищити неможливо.

З книгою ви можете ознайомитися у філії №5 КЗК КМПБ


Коментарі: Залишити коментар
 
X