Слідкуйте за нами

24-05-2023
        Мало кого з нас залишають байдужими  міць, велич і сувора краса середньовічних європейських замків. Проте, Україна теж славиться своєю архітектурою на весь світ не менше Європи.
        Замки України — одні з найцікавіших пам’яток, які залишила Україні бурхлива історія. Їхні мури та вежі стоять свідками минулих сторіч. Загалом їх більше сотні, але таких, які відповідають уявленню більшості про замок, залишилось небагато – решта у стані руїни. Одні впали у бурхливих військових баталіях, інших – не пошкодували людина та час.
        Але є в Україні й такі замки та фортеці, якими можна захоплюватись й пишатись. Величні твердині, потужні мури яких вистояли не одне століття й ще століттями будуть дивувати наших нащадків.
        Різні епохи української історії, різні архітектурні стилі, втілені у 101 найцікавішій пам’ятці оборонного й монументального будівництва, вишикувались на сторінках книги: Пустиннікова І.С. Україна. 101 старовинний замок: Ілюстрована енциклопедія. – Харків: Веста, 2009. – 64 с.
        Гортаючи сторінки цієї книги, ви ознайомитесь з історією виникнення, зовнішнім описом та сучасним станом замків України. На прикладах відомих і маловідомих пам'яток оборонної архітектури розкриваються їх типологічні та архітектурно-мистецькі особливості. До кожної пам’ятки подається нарис про історію її будівництва, формування, реконструкції, про видатних особистостей та знаменні події, легенди, пов'язані з цією спорудою. Ви прочитаєте  про внутрішнє оздоблення споруд, про князів, гетьманів, шляхтичів, баронів і навіть поетів, що їх зводили.
        На жаль від багатьох пам’яток збереглися лише руїни, і тільки уява затятого мандрівника-романтика, закоханого в історію України, зможе розгледіти в них мальовничий пишний палац або могутню оборонну фортецю.
        Усі перелічені споруди це своєрідні візитівки України, які є її окрасою та гордістю.

Коментарі: Залишити коментар
 
X