Слідкуйте за нами

17-05-2023
      Після Революції Гідності активізувався процес переосмислення спадщини комуністичного режиму та вилучення елементів комуністичної ідеології з символічного простору України. Українським населеним пунктам, вулицям повернули традиційні назви або ж були присвоєні імена знакових постатей.
      Так велике обласне місто в центрі України було перейменовано на честь Марка Кропивницького – видатного українського драматурга, театрального режисера та актора.
      Чим настільки видатний Марко Кропивницький, що його іменем назвали один з обласних центрів?
      Основна заслуга Марка Кропивницького перед українською нацією в тому, що він створив перший український професійний театр. Аматорських театрів до того було достатньо, а першу професійну трупу або трупу корифеїв, як її потім називали, створив саме Марко Кропивницький.
      За словами іншого видатного українця, історика Дмитра Яворницького: «Велику справу зробив Марко Кропивницький. Ми з усією своєю історією та археологією навряд чи досягли б такої популяризації української культури як Марко Лукич Кропивницький зі своїм театром».
      Ще один дуже важливий момент. Кропивницький у 1881 році добився скасування останньої норми Емського указу, і було дозволено ставити вистави українською мовою.
      Ще один цікавий факт: Марку Кропивницькому пропонували виступати на російських сценах, але він відмовився, попри те, що міг дуже суттєво виграти фінансово. А російська преса в захопленні про нього писала: «Актеров равных Кропивницкому и Заньковецкой на российской сцене просто нет».
      У 1982 році ЮНЕСКО визнало саме трупу Кропивницького першою професійною трупою в Україні. І відлік українського професійного театру ми ведемо від 27 жовтня 1882 року, коли поставили «Наталку Полтавку» в Єлисаветграді (тепер Кропивницький).
     Це короткий перелік досягнень Марка Кропивницького. Більше  дізнайтесь з книги:  
Коломієць Р.Г. Марко Кропивницький[Текст] / Р. Коломієць. – Харків: Фоліо, 2019. – 119 с.
     Книга розповідає про життя Марка Кропивницького – видатного драматурга і режисера, керівника й організатора театральних труп, композитора, музиканта, поета, актора. Його називають батьком українського театру, і це визначення повною мірою віддзеркалює багатогранну натуру творця і людини.  Мистецький шлях Кропивницького є прикладом високого професіоналізму, громадянського подвигу і самовідданого служіння національному культурному відродженню. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X