Слідкуйте за нами

02-05-2023
        30 квітня в абонементі філії №2  КЗК КМПБ в рамках проєкту «Життя як будень, життя як свято» відбулася етно-зустріч «Коралі для кралі».  Важко уявити собі жінку, яка б не любила прикраси. Саме про автентичні жіночі прикраси (коралі, баламути, дукачі, салби, пацьорки, лускавки, кризи, шелести)  на зустрічі і йшла мова. 
        Яке уявлення про красу мали жінки минулого? Які прикраси цінувалися більше за все і з чим це було пов’язано? Які магічні властивості мали прикраси, від якого зла вони захищали? Хто дарував дівчинці перші її прикраси, та в якому віці? Які жіночі  прикраси були притаманні тим чи іншим регіонам України, що зашифровано в їх деталях.? Які існували дукачі, та чим вони відрізняються? Ось на всі ці питання ми намагалися відповісти на нашій етно-зустрічі. 
        А ще, дякуючи директорці Кременчуцького краєзнавчого музею Аллі Павлівні Гайшинській, присутнві змогли на власні очі побачити автентичні жіночі прикраси, які зберігаються в фондах музею. Почули неймовірну розповідь про коралове намисто, з яким пов’язана історія цілої родини. Намисто, яке врятувало сім’ю від голоду 1933 року, і завдяки якому, власниця намиста бабуся Євдокія, намагалася відкупити свою онуку від робіт в Німеччині (1942-1945рр.) та, не так сталося, як гадалося…. Дізналися про те, як намисто допомогло онуці знайти свого судженого. Ця історія, нікого не залишила байдужим, і буквально довела до сліз, настільки щемливою вона була. 
        На зустрічі пройшов чудовий майстер-клас з виготовлення намиста від кременчуцької літераторки Таїсії Цибульської (навіть після закінчення заходу  присутні підходили до неї на консультацію). А ще, пані Таїсія, читала свої вірші, присвячені красі української жінки.
       Присутні дякували бібліотекарям, які на своїх заходах розповідають про нашу культурну спадщину, про її значення в житті людини та й в житті цілої країни, надихають людей вивчати свій родовід, прокладають місточки між нашим сьогоденням та нашими пращурами. 

        Відеосюжет "Кременчуцькі новини" дивіться тут
        Відеосюжет ТРК "Візит" дивіться тут 
Коментарі: Залишити коментар
 
X