Слідкуйте за нами

27-04-2023
        Серед знакових постатей української історії ХХ століття особливу увагу суспільства привертає  В’ячеслав Чорновіл. Він увійшов в історію як символ української національної ідеї, як один з тих, хто сміливо виступав за захист прав людини в СРСР. Чорновіл зіграв одну з ключових ролей у відновленні незалежності України. 
        Біографія В. Чорновола дивує різноманіттям: він і літературний критик, публіцист, шістдесятник, дисидент, політичний в'язень. Він же провідник національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х - 90-х років ХХ ст.
        Книга  Деревінський В. В’ячеслав Чорновіл [Текст]. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 253 с. – («Історія нескорених») покликана ознайомити з основними віхами життя відомого українця. На сторінках цього видання вмістилося все життя політика: від заслання до парламентської діяльності. Досліджено основні чинники формування його світогляду й активної громадської позиції,  редакційно-видавничу діяльність, умови перебування в ув'язненні та на засланні, діяльність на посаді голови Львівської обласної ради, його вплив на проголошення й утвердження української державності.
        Упродовж семи років автор збирав матеріали, починаючи від архівних джерел, розвідок органів влади, СБУ до спогадів сучасників та друзів. Працював  на Черкащині, відвідував батьківщину Чорновола село Вільхівець.
         Автор показує В’ячеслава Максимовича як людину, що багато зробила, була на гребені боротьби. У книзі можна знайти інформацію про створення «Українського вісника», роки ув’язнення «зеківського генерала», життя після повернення з неволі, організацію Гельсінської спілки... Чорновіл -  той відчайдух, який у пацифікованому Львові дозволяв собі ходити з величезною книгою «Історією Січових стрільців»,
        Постать В’ячеслава Чорновола - багатогранна, яскрава, харизматична, а   його неординарність і по сьогодні викликає різне ставлення - від сприйняття до заперечення. Він залишається в нашій пам’яті, живе разом з нами та спонукає та закликає до дії. Бо він - лідер. Великий Лідер – великої нації!

Коментарі: Залишити коментар
 
X