Слідкуйте за нами

24-04-2023
      У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1-й годині 23 хвилини розпочався страшний відлік часу. На четвертому енергоблоці Чорнобильської  АЕС сталась найбільша катастрофа сторіччя. Чорнобильська біда задала дуже великих матеріальних і екологічних втрат нашій країні
      Що ж таке Чорнобиль для України? Це близько трьох з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного ураження, 160 тис. людей із 170 населених пунктів, яким довелося покинути рідні оселі і переїхати в інші міста. Це постійний страх людей за своє життя і здоров’я, за долю дітей та онуків, за екологічний стан земель і лісів, морів і рік, підземних вод.
      Філія №1 КЗК КМПБ, що за адресою проспект Лесі Українки, 13, підготувала бібліографічний огляд книг «Живий плач мертвої зони» до 37-ї річниці Дня пам’яті Чорнобильської трагедії.
     Чорнобиль. Дні випробувань: книга свідчень [Текст] / упоряд. В.Г. Шкода. –  К.: Рад. письменник, 1987. – 470 с.
     Цe збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, котрі розповідають про те, як долав наш народ тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома, що вийшли з-під контролю.













 Яворівський, В.О.
       Марія з полином у кінці століття [Текст] : роман / Володимир Яворівський . ─  Київ : Дніпро, 1987 . ─ 190 с.
    В основу роману покладено побачене і пережите прозаїком у ті тривожні дні.
    Герої роману - велика родина Мировичів. Старший брат Олександр - академік, що проектував реактор.  Молодший - Микола, оператор цього ж реактора, який загинув у момент вибуху.  Григорій - пожежник, приборкуючи вогненну стихію реактора, отримує смертельну дозу опромінення. Сестра Дарка виводить із небезпечної зони чужих дітей, а  наймолодший брат Федір - щоб урятувати від смерті брата, віддає йому свій кістковий мозок. 
    На чолі роду стоїть мати Марія, через душу її проходять всі головні лінії драми.  Біля неї збирається родина, щоб усупереч усьому – жити, продовжувати рід Мировичів.






      Мужність і біль Чорнобиля [Текст]: Повість-хроніка.  Поеми. Вірші ─  К. : Молодь, 1988. ─ 144с.
      Робота з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вимагала від усіх, хто брав у ній участь, граничної швидкості, організованості та чіткості. 
      Першими ступили до небезпечної зони пожежники, працівники міліції, медики. Не шкодуючи сил і здоров'я, нехтуючи небезпеками радіації, вони чесно виконали свій службовий та громадянський обов'язок.
      Ця книга – данина пам'яті загиблих. Вона – вияв подяки всім, хто раніше працював на ліквідації наслідків аварії і зараз перебуває у зоні АЕС.









 Гуцало, Є. 
      Діти Чорнобиля [Текст] / Євген Гуцало. –  Київ: Соняшник, 1995 . – 105 с. : іл.

      Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книги. 
Україна після атомної катастрофи 1986 року стала скорботною чорнобильською матір'ю для українського народу і весь світ живої природи став її невинною жертвою.      
      Книга Євгена Гуцала "Діти Чорнобиля" – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв уже після Чорнобиля.










 Ющенко, Ю.Ю. 
      «Моя Україна – моя Батьківщина»  [ Текст ] : [Вірші] / Юлія Ющенко . ─ Комсомольськ : Громадське літ. видавництво «Горішні плавні», 2007 . ─ 160 с.+18л.

      Збірка віршів присвячена 20-річчю Чорнобильської трагедії та п'ята в творчому житті поетеси. 
      Чорнобильська катастрофа для неї – це також і особиста трагедія, адже авторка родом з тих благословенних країв. Біль і туга, світлі спогади про юність, про свою Батьківщину, про рідних, близьких і друзів, роздуми про їх і свою долю, про долю України – червоною ниткою проходять через всю її поезію.










Ющенко, Ю.Ю. 
      Моя Україна – моя Батьківщина! Кн.2 [ Текст ] : [поезія різних років] / Юлія Ющенко . ─ Кременчук: Кременчуцька міська друкарня, 2011 . ─ 259 с.

      Книга приурочена 25-й річниці Чорнобильської катастрофи.
      Головна мета цього видання - залишити в пам'яті працівників підприемств зони відчуження події тих років, які вони віддали ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Ці спогади повернуть Вас в ті часи, щоб ви задумались над тією великою загадкою, що називається життям і як ми зможемо це життя зробити красивішим, щасливішим та радіснішим, або ж своїми непродуманими діями перетворити його на ліквідацію наслідків наших із вами помилок.








      Книга Пам'яті постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи м.Кременчука та Кременчуцького району Полтавської області Україна [Текст] / упоряд. В.П.Більченко. ─ [Кременчук] : Б.в., [2011] . ─ 110 с.
      Історико-меморіальне видання присвячене вшануванню подвигу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, які свідомо пішли на смертельну боротьбу з невидимим ворогом – радіацією.
      Книга містить імена та короткі біографічні дані учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, доля яких пов’язана з м. Кременчуком та Полтавською областю.











Твердохліб, М.Ф. 
      Мій Чорнобиль [Текст] : [книга-спогад] / Микола Твердохліб . ─ Кременчук : Піраміда, 2016 . ─ 49 с.

      Однією з визначних пам'яток Чорнобильської зони відчуження є залізнична колія, по якій перевозили вантаж й обладнання для забезпечення будівництва електростанції. 
      Про те як велась реконструкція залізниці Овруч-Янів-Чернігів на початку будівництва атомної електростанції та про людей, що виконували цю роботу, в якій автор брав особисту участь, розповідає він в цій книзі.











Алексієвич, С.О. 
      Чорнобильська молитва : хроніка майбутнього [Текст] : [роман] / Світлана Алексієвич; пер. і післям. Оксани Забужко. ─ Київ : Комора, 2016 . ─ 285 с.

      Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року. 
      Роман створено на основі інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів, посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.










Ющенко, Ю.Ю. 
     Чорнобиль –  зона-марево, місто майбутнього [Текст] : [поезії] / Юлія Ющенко . ─ [Кременчук] : Кременчуцька міська друкарня, 2021 . ─ 148 с.

     Ця книга – подарунок ліквідаторам на честь 35-річчя катастрофічної біди, яка сколихнула весь світ. Трагедія на Чорнобильській АЕС чорною смугою поділила життя Юлії Ющенко на те, що було і сталося після. 
     Вона пропустила Чорнобиль через своє серце, це її особиста трагедія. Без її віршів не можна уявити тугу і біль поетеси за рідним краєм.


Коментарі: Залишити коментар
 
X