Слідкуйте за нами

20-04-2023
      Дніпрові пороги протягом тисяч років відігравали велику роль в історії людства. Знаменитий шлях «з варяг у греки», козацькі походи на «чайках», торгівля, війни, мандри і навіть відпочинок — все це не обходилося без гірських порогів на Дніпрі, які потрібно було долати. Але в 1932 р. після побудови величезної греблі Дніпрогесу пороги затоплені водами Дніпровського водосховища.
      Перед пуском ГЕС було споряджено науково-дослідну експедицію на Дніпробуд, яку очолював протягом 1927 – 1932 рр. академік Дмитро Яворницький. ЇЇ завданням було зафіксувати і познайомити громадськість з таким унікальним явищем як Дніпрові пороги перед їх затопленням.  Результатом багатолітнього дослідження була книга Д. Яворницького  «Дніпрові пороги», яка вийшла у світ в 1928 році. 
      Яворницький Д. 
      Дніпрові пороги. Альбом фотографій з географічно-історичним нарисом / Д. І. Яворницький; передм. та прим. О. Ю. Власов. — Харків : Видавець Олександр Савчук. — 2-ге вид. стер. — 2023. — 194 с.  — Серія «Слобожанський світ». Випуск 9. 

      У своїй праці український історик, археолог, етнограф, фольклорист Дмитро Яворницький подає не лише історичну, а й унікальну гідрологічну, природознавчу інформацію щодо території порогів Дніпра. Вчений використав усні джерела та згадки мешканців території Дніпровських порогів. На рідкісних архівних фотографіях представлено пороги Дніпра до будівництва Запорізької ГЕС. Нині ці території вкриті товщами води штучного «моря», і лише в цьому альбомі можна побачити первісну природну місцевість. Текст альбому також містить фольклорні, історичні та етнографічні нариси, присвячені українському козацтву, що мешкало на цій території.
      У 2023 році було здійснене перевидання цієї книги харківським  видавцем О. Савчуком.  Видана книга — не просто репринт, тут є сучасна передмова, збережений з нумерацією сторінок текст і ілюстрації Яворницького. Деякі з цих ілюстрацій публікуються вперше, це фотографії місцевості між Дніпром та Запоріжжям, фотографії саме Дніпрових порогів, про які пише історик.
      Тема унікального природного явища, що досліджував у 30-ті роки Дмитро Іванович, цікава і для сучасних науковців. Екологи наполягають на тому, що затоплення дніпрових порогів при будівництві Дніпрогес завдало природі України великої шкоди, а археологи кажуть про велику кількість старовинних речей, що приховує вода на так званому шляху із варягів у греки.

Коментарі: Залишити коментар
 
X