Слідкуйте за нами

13-04-2023
        Який насправді український Схід? Що ховається за териконами та безкраїми полями? Що буде, якщо подивитися крізь вугільний пил та посічений снарядами фасад на справжнє серце Сходу? 
        Олександр Михед протягом року досліджував український Схід - його культуру, ідентичність, особливості Донбасу та його мешканців, щоби сформувати власну думку про так звану "донбаську ідентичність". В своїй книзі Мехед О.
      «Я змішаю твою кров із вугіллям». Зрозуміти український Схід [Текст]. – Київ: Наш Формат, 2020. – 368 с.  автор не лише описує побачене, почуте і відчуте, а й робить відчайдушну і щиру спробу зрозуміти Схід з усіма його протиріччями та конфліктами - зовнішніми і внутрішніми. 
        Робота над книгою почалася в жовтні 2016 року – тоді Олександр Михед вперше вирушив у подорож шістьма містами Донецької та Луганської областей, досліджуючи сучасне життя міст, а також історії заховані в архівах. Проте найважливіше для автора – почути голоси місцевих жителів.
Костянтинівка, Покровськ, Добропілля, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Бахмут. Шість різних за настроєм міст. Кожне зі своєю історією, своїми конфліктами, шрамами радянського режиму на мисленні та деформованою картиною світу. 
        Розкопуючи пласти історії та нашарування міфів, письменник розповідає дивовижну історію Сходу, приборкати який намагалися британські й бельгійські інвестори, імперські та радянські правителі.
        Дізнайтеся як одна з найстаріших черепах у світі пов’язана із заснуванням Донецька? Якою ціною дається кожна тонна видобутого вугілля? І які історії заховано у вільних степах Дикого поля?
        Крім дорожніх нотаток, ретельно зафіксованих спостережень, підслуханих розмов, роботи в архіві та біографій персонажів, кожен з яких фіксував історію Донбасу або залишав у ній власний слід – книга складається з шести розмов з уродженцями Сходу: Сергієм Жаданом, Алевтиною Кахідзе, Ігорем Козловським, Романом Мініним, Володимиром Рафєєнком та Оленою Стяжкіною. Вони не з чуток знайомі і з географічної місцевістю, і з ментальністю людей, і з війною, яку деякі дотепер називають "громадянською".
        Зрештою, це оповідь про передумови сьогодення. Книга «Я змішаю твою кров із вугіллям» пояснює, як в одній і тій самій країні могли відбутися Революція гідності та війна на Донбасі. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X