Слідкуйте за нами

11-04-2023
     Серед традиційних свят в українській культурі є свято Великодня. Всі ми чекаємо цей день з піднесеним настроєм, надіями та сподіваннями.  Воно вважається найсвітлішим, найважливішим святом весни й пов’язують його з Воскресінням Христовим, яке розкриває радість перемоги Божого Сина над  смертю й вічним забуттям.
     Українці ретельно готуються до цього дня, бо Великдень нині символізує загальне відродження й оновлення.
     До Світлого Христового Воскресіння у відділі інформаційних технологій та електронних ресурсів КЗК КМПБ створено виставку-свято «І славлять щовесни Великдень».
     А прикрасили  книжкову виставку своїми чудовими роботами юні майстрині гуртка бісероплетіння від КМЦПО «Академія майбутнього». Великодні віночки, різноманітні бісерні писанки, м’які іграшки – зробили виставку неймовірно красивою.
     Звідки ж пішла традиція бісерних писанок? В Україні писанки з бісеру з’явились у ХVІІ столітті. Саме тоді з Венеції, Австрії та Богемії до Східної Європи почали завозити бісер та скляні намистини. До ХІХ століття бісерні писанки виготовлялися лише в монастирях. Таким видом мистецтва славився Браїлівський монастир на Вінниччині, монастирі Буковини, Львівщини та Житомирщини. Спочатку бісерні писанки як сувенір дарували меценатам, які відвідували монастирі. Пізніше блискучі вироби роздавали усім парафіянам.  Блискучі писанки-бісерки підвішувались до лампадок перед образами у церквах, палацах, сільських хатах, служили подарунками на урочистості.
     У давнину за основу  для писанки використовували справжню шкаралупу яйця. За допомогою двох дірочок із нього випускали вміст і заповнювали середину воском. Сьогодні зазвичай використовують дерев’яні,  пластикові або основи з пінопласту.
     Завітайте на виставку до відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, що за адресою вул. Європейська, 66/13.  Тут ви можете дізнатися багато цікавого про традиції святкування Великодня, скласти святкове меню  та помилуватися чудовими роботами юних талановитих майстринь!

Коментарі: Залишити коментар
 
X