Слідкуйте за нами

06-04-2023
     Тисячоліттями мандрує образ козака-характерника українською історією та легендами... Образ славетного лицаря-запорожця, відуна, геніального козака, майстерного воїна, звитяжця, мислителя, захисника Батьківщини і переможця - скільки усього він у собі таїть, яка багатюща його історія! Ось уже котре століття, а інтерес до нього не вщухає досі. 
     У книзі Каляндрук Т. Загадки козацьких характерників [Текст]: Монографія. – Львів: «Піраміда», 2007. – 288 с.   автор зібрав цікавий та насичений матеріал про характерників.
     Це друга книга серії Т. Каляндрука про славні бойові подвиги українських "лицарів духу", що були розпочаті у "Таємницях бойових мистецтв України". 
Монографія знайомить з історією та розвитком духовності та культури козацьких характерників, розкриває досі невідомі факти та подає новий погляд на уже знайомі явища історії та культури. Зібраний науковий та фактологічний матеріал, який сконцентрований в науковій праці, є унікальною джерельною базою з вивчення історії розвитку бойового духу характерників, які розвинули в Україні самобутню культуру та традицію лицарського бойового духу, що прийшов у сучасну епоху і був каталізатором відновлення незалежності України.
     Власне український бойовий лицарський дух, наголошує автор, і був тим критерієм, який відродив українську бойову духовність та мистецтво і передав нинішньому поколінню українців. "Місією характерників було зберегти душу українського народу", — стверджує автор. "Характерники формували стратегію розвитку козацтва, українства взагалі". Автор розкриває харизматичні риси українських бойових мистецтв, якими володіли козацькі характерники, і які вони застосовували в надзвичайно важких умовах. Він проводить дослідження явища характерництва в контексті психологічних та філософських вчень, вбачаючи тісний взаємозв'язок між мистецтвом ведення бою і духовністю, звичаями, світоглядом, релігією народу та його психологічними характеристиками.
     Саме тому автор у книзі часто апелює до стародавньої української міфології, релігійних вірувань, народної творчості. Цікавими є також етимологічні розвідки науковця, вивчення походження того чи іншого поняття. 
     В наш час ще залишився слід від характерників. Більше інформації про українське козацтво, зокрема і характерників ви можете знайти у нашій бібліотеці. 
     Тож запрошуємо усіх охочих!

Коментарі: Залишити коментар
 
X