Слідкуйте за нами

29-03-2023
          Про минулі століття нерідко роблять висновок за масштабом і колоритністю історичних постатей, які відігравали значну роль у політичних та воєнних подіях свого часу. До таких постатей належить і Петро Конашевич-Сагайдачний – запорозький гетьман, слава про воєнні подвиги якого линула далеко за межами України перших десятиліть XVII ст. та глибоко закарбувалася в пам’яті нащадків.
         Саме цій непересічній, почасти міфологізованій постаті української історії присвятив свою  книжку історик Петро Сас.
        Сас П. М.  Петро Конашевич-Сагайдачний: Чесний лицар. – Київ: Парламентське вид-во, 2020. – 560 с. – («Політичні портрети»)
         У книжці ґрунтовно висвітлено біографію славетного запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, а також окреслено найважливіші віхи його владного проводу у Війську Запорозькому.
         У легкій для сприйняття формі змальовано обставини походження, дитинства і змужніння знаменитого запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Значну увагу приділено воєнному мистецтву, завдяки якому він зажив слави блискучого полководця свого часу. Відтворено несподівані повороти реальних подій, зокрема, морський похід козаків на Кафу 1616 p., посольська мандрівка запорожців 1618 р. до перського шаха Аббаса І, польсько-московська війна 1617–1618 pp., нічні вилазки запорожців проти ворога під Хотином, а також інші події Хотинської війни 1621 р.
          На основі дослідження почерку запорозького гетьмана автор окреслює його психологічний портрет.

Коментарі: Залишити коментар
 
X