Слідкуйте за нами

23-03-2023
     Україна - це особистості, які формують обличчя української історії. Таким постає в історії нашої держави Ярослав Мудрий, якому у 2023 році ми відзначаємо 1045 років. З його іменем пов’язаний розквіт давньоруської держави, її культури, писемності та науки. Цей період ще називають «золотим віком».  Ярослав Мудрий по праву вважається одним з найбільш величних правителів не тільки Русі, а й Європи.
     Князь Ярослав продовжив головну справу життя свого батька, Володимира Великого, — «збирання» давньоруських земель. Він відновив єдність Київської Русі, зміцнив державний апарат, заклав основи судової системи та провів культурні перетворення. 
     Мудрим князя вважають в народі завдяки тому, що Ярослав підніс на світовий рівень культуру і освіту, за його правління виникли школи живопису, кам’яного будівництва і літописання, почали відкриватися навчальні заклади. При Софіївському Соборі була зібрана велика бібліотека.
     Книга Толочко П. Ярослав Мудрий[Текст]. – К.: Видавничий дім «Альтернативи», 2002. – 272 с. 
     Написана на багатому документальному матеріалі й присвячена життю та діяльності видатного будівничого Київської Русі князя Ярослава Мудрого.
     Автор показує, що саме цей князь створив повноцінну Руську державу як середньовічну імперію на теренах Східної Європи. Саме за його часів остаточно утвердилося християнство на руських землях, була створена Київська митрополія, інтенсивно розвивалася освіта й книжність, здійснювалася грандіозна розбудова Києва як столичного міста, почало утверджуватися письмове право замість традиційного усного. 
     Завдяки Ярославу держава, що відома під назвами «Київська Русь», «Україна-Русь», перетворилась на одну з найпотужніших країн середньовічної Європи.

Коментарі: Залишити коментар
 
X