Слідкуйте за нами

13-03-2023
     З нагоди 160-річчя від дня народження Володимира Вернадського, в рамках проєкту «Відчуття міста»,  12 березня  абонемент філії №2 КЗК КМПБ  організував екскурсію - «Подорож до вченого:  академік Вернадський».
     Працівники бібліотеки запросили відомого краєзнавця Євгена Бергера,  розповісти про українського науковця. Він розповів, що 1890 році молодий вчений В.В.Докучаєв запросив Вернадського до  Кременчука, працювати в експедиції над дослідженнями ґрунтів Кременчуцького повіту. Працюючи в місті, дослідивши зразки дрібнозернистого, червоного залізняку Кременчуцьких каменоломень, вчений доводить існування магнітної аномалії поблизу Кременчука. Крім солонців Вернадського дуже цікавили граніти, які вивозили для будівництва в Полтаву. Серед інших вчених, які брали участь в експедиції, Вернадський склав карту ґрунтів та карту розташування стародавніх могил-курганів розкиданих по степу. Крім того, молодий вчений виявив стоянку первісних людей періоду палеоліту біля містечка Гінці.
     Пам’ятник В.І. Вернадському в Кременчуці був відкритий  у 2005 році у сквері Бабаєва. Авторами виступили полтавський скульптор М.М. Цись та кременчуцький В.А. Мацан.
     Незважаючи на погодні умови, послухати про шанованого вченого зібралося чималенько містян. Ми вже не раз відмічали, що все, що стосується нашого міста, надзвичайно цікавить кременчужан, вони із задоволенням відвідують заходи, пов’язані з історією нашого міста.
     Більше світлин з екскурсії «Подорож до вченого: академік Вернадський» ви знайдете за посиланням.
Коментарі: Залишити коментар
 
X