Слідкуйте за нами

09-03-2023
        Про українську жінку сказано і написано немало. Вона надихала і поетів, і художників, і композиторів. Завжди оберігала свій рід. Протягом усієї багатовікової історії щиро вболівала за свою країну. Їй не раз  доводилося ставати войовницею на полі бою за гідність, за майбутнє України. 
        Пропонуємо до вашої уваги дивовижну книгу:
Коваль Р. Жінки у визвольній війні. Історії, біографії, спогади. 1917–1930/ Р.Коваль, Бібліотека історичного клубу «Холодний Яр». – Київ: Вид-во Марка Мельника, 2020. – 432 с. – ( Серія «Видатні українці. Кн.11). 
        Це унікальне видання є зібранням значного обсягу найрізноманітніших матеріалів (документів, споминів, нарисів, світлин) про славних українок-революціонерок, які в буремні роки доби УНР і подальшої російсько-більшовицької окупації на рівні з чоловіками виборювали вільну Україну в лавах оборонців української держави і визвольного руху, проявляючи чудеса хоробрості, відваги, розсудливості та милосердя.
        Жінкам, що вміли і воювати, і гоїти рани, будучи військовими командирами, отаманшами, розвідницями, зв’язковими, підпільницями, сестрами милосердя,  присвячено понад 400 сторінок видання, зокрема і  нашій землячці  В.О. О’Коннор-Вілінській, яка народилася на Полтавщині . Автор, крізь призму жіночих доль, представив один із найвеличніших і найтрагічніших періодів в історії України.
        Це неймовірне видання, яке можна сміливо назвати історією українського героїчного жіноцтва, здатне захоплювати, дивувати і надихати – як жінок, так і чоловіків. Ці спогади, сповнені непідробних емоцій, які оспівують силу та ідейність жінок у визвольній боротьбі 1917-1930 років. Розвідниці, воячки, сестри-жалібниці, освітянки – вони служили Україні до останнього – прочитайте їх імена. Найменше, чим ми можемо їм віддячити, – це не забувати їх.
        Згадаймо про неймовірних жінок України, які боролися за Незалежність нашої Батьківщини і часто віддавали за це своє життя. Нам є ким пишатися, ким захоплюватися і на кого рівнятися!

Коментарі: Залишити коментар
 
X