Слідкуйте за нами

01-03-2023
     Зелений острів на півдні Лісостепу. Так називають один із найцінніших зразків садово-паркової архітектури, якому  у 2023 році минає 130-років – Устимівський дендропарк. 
     Верхівки його вікових дерев можна побачити з траси Кременчук-Хорол, яка пролягає повз с. Устимівка, за 35 км від індустріального Кременчука. В будь-яку пору року його унікальна колекція екзотичних дерев і кущів із різних куточків світу вражає конфігураціями крон, формами листів, барвами під час цвітіння; вабить співом птахів і навіть повітрям. Тут зібрано рослини з Північної Америки, Європи, Криму та Кавказу, Сибіру, Середньої Азії, Далекого Сходу, Китаю і навіть Гімалаїв. 
     Саме з Устимівського дендропарку деякі види рослин вперше потрапили до інших ботанічних садів України. В той час парк називали академічним, що підкреслювало його наукову цінність.
     Хто ж створив всю цю красу, зібрав це зелене різноманіття і захистив його  в роки  лихоліть?
     Ім’я засновника -  Василь Васильович Устимович – лікар за фахом. У своїй лікарській практиці він звертався до народної медицини, а саме до засобів лікування рослинами. Це й викликало в нього потребу створити розсадник лікарських рослин.
     Цю роботу він почав здійснювати у своєму родинному маєтку у селі Устимівка. Сюди ж запросив свого давнього приятеля ще зі студентської пори – Олексія Дегтярьова. Навесні 1893 року друзі взялись за здійснення своєї мети. В.В. Устимович вибрав рівну місцевість площею 15 десятин, розпланував, а селянам доручив засівати та засаджувати її. Разом вони посадили липи, робінії, дуби. Багато з цих рослин збереглося й дотепер в частині парку, яка ще з тих часів носить назву «Стара ботаніка», і саме з неї повів свій родовід Устимівський парк.
     Свої статки В. В. Устимович вкладав у те, що купував рідкісні рослини із Північної Америки, Польщі, Франції та навіть Китаю. Професійний догляд за ними здійснювали досвідчені садівники разом з учнями. Тому парк вражав усіх відвідувачів своєю красою. Тоді тут зростало майже 250 видів і форм, більшість із яких належала до вічнозелених шпилькових (голонасінних) порід. Разом із квітковими рослинами вони утворювали чудові композиції, які збереглися і до нашого часу.
     Після  революції 1917 року В.В. Устимович добровільно передав маєток і дендропарк  робітничо-селянській владі. Все це селяни взяли під охорону і врятували від знищення. З 1924 року, після смерті В.В. Устимовича, дендропарк підпорядковувався різним установам. У 1929 році уряд України оголосив Устимівський дендропарк державним заповідником республіканського значення, поряд із такими старовинними парками як Софіївка, Тростянець. З цього часу  стан дендропарку значною мірою залежав від підпорядкування та від діяльності «господарів», які змінювалися і визначали етапи розвитку чи занепаду в історії парку.
     Суворі зими, події Другої світової війни, післявоєнне лихоліття негативно вплинули на стан колекції парку, в якій на початку 50-х років ХХ ст. залишилося близько 171  видів і форм. У 1951 році Устимівський дендропарк  втратив статус  заповідника.
     За періодом занепаду настає новий етап розвитку дендропарку. З 1952 року дендропарк стає репродукційною дендрологічною базою Центрального ботанічного саду АН УРСР. Це забезпечило гарантоване збереження біорізноманіття колекції, активний розвиток та проведення різнобічних наукових досліджень.
     З набуттям Україною незалежності у 1992 році змінюється статус і назва установи, на базі станції створюється Інститут лікарських рослин Української академії аграрних наук. З 2006 року Станція підпорядковується Інституту агроекології УААН.
     Попри складні умови існування парк і на далі функціонує і розвивається. Створений працею багатьох людей, він перейшов у спадщину їх нащадкам. Вони тепер повинні дбати про його збереження і красу, плекати цю перлину зеленого світу Полтавщини.

     1.Білик О.М. Колекція хвойних Устимівського дендрологічного парку як генофонд цінних лікарських та декоративних рослин [Текст] // Світ довкілля: Кременчуцький міський екологічний бюлетень. – 2012. - №22 (вересень). – С.25.
     2.Бойко О.М., Білик О.М. Устимівський дендропарк: екскурс сторінками історії [Текст] // Світ довкілля: Кременчуцький міський екологічний бюлетень – 2011. – Вип.18 (березень). – С.34
     3.Ботанічні сади та дендропарки [Текст]. - Київ, 2009. - 291 c.
     4.Заповідна краса Полтавщини [Текст] / Т.Л. Андрієнко, О.М. Байрак, М.І.Залудяк та ін. – Полтава: «Астрея», 1996. – 188 с.
     5.Заповідні  дендрологічні парки України [Текст]. - [Полтава] : [Дивосвіт], [2014]. - 40 с.
     6.Історія та сьогодення дендрологічного парку «Устимівський» [Текст] / Ю.В. Харченко, В.М. Кір’ян, Ю.І. Бідаш, О.М. Білик // Світ довкілля: Кременчуцький міський екологічний бюлетень. – 2013. - №24 (березень). – С.18
     7.Луговий В.   Парк старовинний, господар новий [Текст] // Зоря Полтавщини. - 1999. - 26 березня. - С.4    
     8.Парки Полтавщини: історія становлення,сучасний стан дендрофлори, шляхи збереження і розвитку [Текст]: Наукове видання / Байрак О.М., Самородов В.М., Панасенко Т.В. – Полтава: Верстка, 2007. – 276 с.
     9.Самойленко Л.   Рослини з усього світу в одному парку [Текст] // Програма Плюс. - 2012. - 4-11 травня. - С.  8
     10.Стежинами заповідних парків Полтавщини: екскурс в історію та сьогодення [Текст] / за ред. О.М.Байрак. - Полтава: Верстка, 2009. - 164 с.

Коментарі: Залишити коментар
 
X