Слідкуйте за нами

11-01-2023
      Дивовижні скарби зберіг український народ упродовж століть. І скарби ці - народні пісні, балади, думи.   
Чи не найбільший інтерес викликають українські  думи. Народні думи — це виключно наш, український жанр творчості. Аналогів у фольклорі  інших народів світу немає! Чим же він унікальний?
      Вперше згадки про козацькі думи та записи їхніх текстів з'явилися в шістнадцятому столітті. В них українська історія повстає такою, якою  її бачили прості люди – живою та емоційною. У прекрасних думах оспівав народ відважних оборонців вітчизни, їхнє життя, сповнене боротьбою, неспокоєм, тривогами та небезпеками. Виконували думи мандрівні кобзарі – лірники та бандуристи. Мандруючи від села до села, кобзарі несли людям не тільки інформацію про різні події, а й ідеї єднання народу, волі та незалежності. Завдяки цим своїм особливостям думи стали чудовим пізнавальним матеріалом для формування уявлення про український народ як невід'ємну частку світової спільноти.
      Відчуйте дух минулого разом з книгою: Українські думи / Упоряд. О.К. Артеменко. – Київ: Техніка, 2011. – 160 с., до якої увійшли найвідоміші думи, в яких відображено силу народу, його любов до Батьківщини, досвід, розум, поетичну геніальність. У «живих літописах» змальовано героїчні й драматичні події і явища суспільного життя, в яких жив народ. Мужність, патріотизм, стійкість у боротьбі з ворогами передані чи не в кожному рядку.
       Зокрема героями цих дум є козак Голота, Самійло Кішка, Маруся Богуславка, Олексій Попович, Іван Богуславець, Іван Богун та інші гідні сини й доньки українського народу.

Коментарі: Залишити коментар
 
X