Слідкуйте за нами

14-12-2022
     Світова спадщина ЮНЕСКО – це неповторні куточки природи та рукотворні пам’ятки, які демонструють неймовірне багатство планети Земля та можливості людини. Вони перебувають під охороною ЮНЕСКО. Список цієї організації складають понад тисячу найменувань. Це – храми, парки, заповідники та навіть цілі історичні центри міст.  Нині в Україні сім таких об’єктів. Серед них українські дерев’яні церкви. В Україні їх збереглося понад 2,5 тисячі. Загальновідомі їх краса та різноманіття. Вони зачаровують своєю гармонією й ідеально вписуються у ландшафтне середовище.
     Українські дерев'яні храми це прекрасні й автентичні пам'ятки, в яких найбільше виражені національні риси архітектури. Козацькі церкви Лівобережжя, храми Поділля, шедеври закарпатської дерев’яної готики, які не мають аналогів у світі відомі лише обмеженому колу фахівців.   
     У науково-популярному виданні: Прибєга Л. Дерев’яні церкви України[Текст] / Леонід Прибєга. – Київ: Мистецтво, 2020. – 192 с. автор у стислій і доступній формі  розкриває типологічні, конструктивно-технічні та мистецькі особливості традиційних дерев’яних храмів. Стисло охарактеризував основні школи народної архітектурної творчості. На конкретних пам’ятках, що збереглися до наших днів, продемонстровано різнобарв’я творчих здобутків будівничих у зведенні храмових споруд в різних регіонах України. Кожна, представлена у виданні пам’ятка супроводжується коротким історичним нарисом та архітектурно-мистецькою характеристикою.
     Автор звертає увагу сучасників на потребу в належній охороні та реставрації реліктових споруд, збереження їх для майбутніх поколінь як об’єктів пізнання минувшини й підґрунтя розвитку національної культури.

Коментарі: Залишити коментар
 
X