Слідкуйте за нами

01-06-2022
      Про українські рушники та вишиванки знають повсюди і в Україні і далеко за її межами, а от про українську народну іграшку інколи не знають нічого. Вона є особливим, яскравим і самобутнім видом декоративно-прикладного мистецтва. Така іграшка здатна зацікавити і дітей як безпосередніх учасників гри, і дорослих в якості потужного засобу виховання, а також, як спогади про власне дитинство. 
      В Україні найпопулярнішими були іграшки, які відтворювали образ самої людини, предмети хатнього вжитку, посуд, знаряддя сільськогосподарської праці, транспортні засоби, тварин, музичні інструменти. 
      Серед народних іграшок яскраво вирізняється народна лялька. Традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися. 
       З ляльками, створеними з тканин і ниток, з глини, дерева, трави, соломи і навіть з сиру, з їх розмаїттям знайомить читача книга:
      Найден О.С. Українська народна лялька[Текст]/ Олександр Семенович Найден. – 2-ге вид. – Київ:   Видавничий дім «Стилос», 2020. – 240 с.
      Усе, про що йтиметься в цій книжці, пов’язано з народною автентичною лялькою, яку здавна робили по наших селах   бабусі й  матері для дітей, старші й молодші дівчатка для себе.
      Найголовніше завдання цього видання - показати красу  народної автентичної ляльки. Важливими є також визначення   місця й ролі цієї ляльки в контексті сучасної лялькової культури. У книжці використано здобутки сучасної археології,   історії, фольклористики, етнології, культурології й філософії з метою якомога повнішого розкриття образу української   народної ляльки, висвітлення її семантичних прообразів та історичних прототипів, визначення її місця і ролі в українській   іграшковій культурі. Книга про ляльку - перше в Україні дослідження такого роду. Дослідник Олександр Семенович Найден   20 років присвятив тому, щоб відкрити людям українську ляльку. Відтепер читачі нашої бібліотеки мають можливість   відкрити для себе світ української народної ляльки. 
        


 

Коментарі: Залишити коментар
 
X