Слідкуйте за нами

18-05-2022
     Шановні друзі! Пізнавати Україну із книгою в руках – справа надзвичайно цікава і корисна. Тому Кременчуцька міська публічна бібліотека розпочинає нову щотижневу рубрику #Пізнаємо_Україну_разом, в якій буде знайомити Вас з книгами про Україну: її історію,  видатних людей, про українську мову та сучасну українську літературу. 
     До Всесвітнього дня вишиванки,  пропонуємо вам добірку книг про вишиванку - прадавній закодований оберіг українського народу, символ здоров'я, краси та щасливої долі.
     Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу. Вишитий одяг носили ще за часів Київської Русі, а згадки про особливе вбрання русинів можна знайти в записах багатьох мандрівників. 
     Чи знаєте ви, що самим активним популяризатором вишиванки серед української інтелігенції був Іван Франко? Саме він був першим, хто сміливо поєднував вишиту сорочку з діловим піджаком.
     Васіна З. Українське народне вбрання [Текст] / Зінаїда Васіна. – Київ: Мистецтво, 2020. – 71 с.

     У книзі в яскравих образах відома українська художниця й дослідниця українського історичного костюма Зінаїда Васіна відтворила автентику українського вбрання представників усіх верств населення, виявила характерні особливості крою костюмів, їхнього оздоблення й декорування. акцентуючи увагу на розмаїтті, красі й практичності одягу, авторка наголошує на унікальності феномена духовної й матеріальної спадщини на теренах України.
     Книга стане невичерпним джерелом пізнання глибини й краси української культури. 
     Крізь віки проніс український народ любов до вишиванки та зберіг особливі традиції її створення. Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися фасоном, кольором, візерунком.



     На Полтавщині теж сформувалися свої улюблені орнаменти, кольорова гама, специфічні техніки виконання.

     Кара-Васильєва Т. В. Полтавська народна вишивка : [монографія] / Т. В. Кара-Васильєва; АН УРСР, Ін-т мистецтвознавства, фольклору та етнографії імені М. Т. Рильського. – Київ: Наук. думка, 1983. – 133, [2] c. : іл.

     В книзі простежується розвиток народної вишивки на прикладі полтавського регіону, де найбільш яскраво проявилися її художні особливості. Аналізуються музейні збірки, мистецтвознавчі, етнографічні джерела, а також наводяться матеріали, зібрані автором в експедиціях. Вишивка розглядається в комплексі з народним одягом, інтер`єром.








     Бебешко Л. Українська вишиванка. Мальовничі узори, мотиви, схеми крою [Текст] / Л. Бебешко. – Харків : Кн. клуб сімейного дозвілля, 2018. – 128 с. : іл.

     Альбом-посібник, що стане справжнім подарунком для всіх майстринь! У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий», схеми крою, візерунки та орнаменти з різних регіонів України. 











     Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва! Запитуйте ці та інші книги з мистецва вишивки в бібліотеках нашого міста.


Коментарі: Залишити коментар
 
X