Слідкуйте за нами

20-04-2022
          17 квітня у відділі абонемента філії №2 відбувся майстер-клас вишивання, який провела кременчуцька майстриня Валерія Дідух.

 

         Майстер-клас для тих, хто хоче навчитися вишивати, хто вже вміє вишивати, хто закоханий в українську вишивку, шанує  її традиції, бажає їх продовжувати й розвивати, хоче зробити власний внесок в скарбницю народного вишивального мистецтва.
          Поговорили про різноманітні стилі української вишивки, різних регіонів України, особливу увагу приділила Валерія вишивці «білим по білому», яка саме притаманна нашому краю:
Білим по білому шила,
Інеєм рубила.
Сорочку чумаченьку,
Що вірно любила.
          Валерія розповіла про орнаменти, та символи зашифровані в них,  про те, які узори притаманні для чоловічих сорочок, наприклад жолудь, чи дубовий листок – наші предки вважали, що в дубі живуть душі хоробрих воїнів і він має наймогутнішу владу над злими силами, оберігає людину від усяких пошестей. Тому вишиваючи чоловічу сорочку, особливо сорочку для воїна вишивальниця завжди вплітала у «взір» дубовий листок та жолудь.
          На жіночих сорочках  та й на рушниках вишивали калину - символ роду, любові, щастя, краси та надії. Міцний космотворчий український ланцюжок: крапелька крові – жінка - народження - Україна - Відродження.
         Поговорили про полотно для вишивки, колір ниток, що той чи інший символізує, навіть про голки для вишивання, адже не кожною голкою можна вишивати на тій чи іншій тканині. До речі, кожен з учасників зустрічі отримав у подарунок голку для вишивання.
        Приємно, що на майстер-клас завітали не тільки жінки та дівчата, а й чоловіки. Присутні на заході разом вибирали узор, який будуть вишивати на наступних майстер-класах. А ще познайомилися з книгами, що має наша бібліотека, і в яких можна знайти різноманітні схеми для вишивання від стародавніх вишиванок до сучасної української вишивки.
         Радіємо з того, що вишивка сьогодні живе повнокровним життям, прикрашає сучасний інтер’єр та одяг, надаючи йому своєрідності та неповторності. Адже у вишивці яскраво і повно розкривається душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного.
         Майстер-клас був безкоштовний, а хто мав можливість, перерахував фінансову допомогу до благодійного фонду «Повернись живим».

Коментарі: Залишити коментар
 
X