Слідкуйте за нами

23-02-2022
     26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. Цього дня, вісім років тому, під стінами Кримського парламенту відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України.  Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали у руках свої національні прапори та прапори України. Їм протистояв "беркут” та проросійські найманці, звезені з усього Криму та "експортовані” з Росії. Протистояння переросло в сутички, внаслідок чого загинуло двоє людей. Засідання парламенту відбулося наступного дня, але вже за інших умов. Уночі на 27 лютого нерозпізнані до того «зелені чоловічки» захопили будівлю кримського парламенту.
     Для більшості громадян України напад Росії став шоком, проте для експертів і політологів агресія РФ проти України не стала сюрпризом. З чого все почалося, як розгорталося, чому Кремль досі заперечує те, що давно стало для всього світу абсолютно очевидним ви дізнаєтесь з книг.

     Гуменюк, Н.П.   Загублений острів : книга репортажів з окупованого Криму [Текст] / Наталя Гуменюк. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 311 с.
     Загублений острів — це збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка Наталя Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 рр. У книжці — справжні історії та трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось — просто в іншій країні. То ж яка їхня неприхована правда? Підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії: одні діляться тихим, глухим болем, інші — просто втомилися мовчати й боятися.








     Березовець Т.   Анексія : Острів Крим. Хроніки "гібридної війни" [Текст] : / Тарас Березовець. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2016. - 391 с.
     Головне дослідження захоплення півострова! Твір містить велику кількість документів та фото, які є доказами злочинного характеру окупації півострова. Книга у хронологічному порядку охоплює період з 18 лютого 2014 року – початку масових розстрілів на Майдані Незалежності за участі російських спецслужб – і закінчуючи 18 березня 2014, коли Крим і Севастополь було офіційно анексовано та включено до переліку суб'єктів Російської Федерації. «Анексія: острів Крим» містить ексклюзивні свідчення, надані спеціально для цієї книги українськими, російськими та міжнародними політиками та військовими, експертами, журналістами, активістами, які стали очевидцями окупації.









     Мусаєва С.   Мустафа Джемілєв. Незламний [Текст] / Севгіль Мусаєва, Алім Алієв . - Харків : Віват, 2017. - 253 с.
     «Під час активної фази анексії Путін спробував домовитися про співпрацю з Мустафою Джемілєвим (між ними відбулася телефонна розмова), але ця спроба не увінчалася успіхом…». Мустафа Джемілєв є національним лідером кримських татар, символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махіною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування — і переміг. Але анексія Криму 2014 року розпочала новий виток випробувань. Тепер знаний дисидент, правозахисник, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини. Історія його життя — це історія боротьби кримськотатарського народу.







     Громенко, С.В.   250 років фальші : російські міфи історії Криму [Текст] / Сергій Громенко . - Харків : Фоліо, 2019 .  - 255 с.
     Анексія Криму, яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни, зумовила й небачений розквіт політичної міфології. 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з’явився так званий Міф про «КримНаш», що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації. Невже Крим – споконвічно російська земля? Чи правда,  що кримські татари – геть усі зрадники? Чи дійсно півострів став частиною України незаконно? І чи реально всі кримчани як один проголосували на референдумі за приєднання до Росії? Відповідям на такі запитання й присвячена ця книга.










     Вторгнення в Україну : хроніка російської агресії [Текст] / Костянтин Машовець, Юрій Карін,  Дмитро Тимчук, В’ячеслав Гусаров . - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2016 . - 240 с.
     Ця книга – результат дворічної роботи волонтерської розвідувально-інформаційної групи «Інформаційний спротив», ініціативи української громадської організації «Центр військово-політичних досліджень». Проаналізувавши великий потік інформації про дії російських військ та їхніх прибічників в Україні, який по крихтах збирали волонтери від самого початку агресії Росії в Криму, автори пропонують свою хронологію та висновки. В книзі зібрані дані, відомі всім, а також більшість невідомих раніше фактів. Це дає можливість більш повно і масштабно оцінити ситуацію, яка склалася.










     Кульчицький С.В.   Кримський вузол [Текст] / Станіслав Кульчицький,  Лариса Якубова . - Київ : Кліо, 2019 . - 495 с.
     У книжці представлено історію Криму впродовж двох тисячоліть. Висвітлено економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання. Показано, що цинізм подій так званої "Кримської весни" спричинив неочікуваний для правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців. Розтиражоване російськими мас-медіа гасло "Крим наш!" і події "кримської весни" стали найпотужнішими прискорювачами процесу українського націєтворення, що лежить в основі формування громадянського суспільства та розбудови новітньої України.


Коментарі: Залишити коментар
 
X