Слідкуйте за нами

22-02-2022
     Сьогодні в рамках циклу «Сучасне українське слово» відділ абонементу філії №2 КМПБ познайомить вас з письменницею Оксаною Сайко
     Оксана народилася 1 січня 1976 року у містечку Скалат, що на Тернопільщині в родині лікарів. Батько Володимир Васильович Сайко - відомий в області лікар-невролог, мама - Орися Іванівна - медична сестра, брат Олексій - військовий лікар-ангіоневролог, підполковник. Звісно ж, і доньку хотіли бачити тільки у медицині, то ж, дослухаючись їх порад, Оксана вступила до Львівського державного медичного коледжу.
     Справно вивчившись та отримавши диплом медичного вишу, дівчина вирішила здійснити давню мрію і пішла здобувати другу вищу освіту до Львівського національно університету ім. Івана Франка на факультет журналістики. 
     Уперше ж потяг до письменництва у Оксани з’явився у дев’ятирічному віці, коли вона подивилася фільм про письменника Алана Маршала. Свої перші історії малювала, а в одинадцять років якось несподівано, навіть для самої себе, взяла ручку і почала писати. Так і з’явилася перша пригодницька повість «Таємниця старого будинку», яка до речі, була написана за один вечір. Саме в підлітковому віці було написано вісім повістей: пригодницьких, детективних, історично-драматичних, навіть одна оперетка (в той час навчалася в музичній школі, у класі скрипки); поема, вірші. 
     Перші прозові твори були надруковані в місцевій районній газеті, а згодом – у літературних часописах: «Русалка Дністрова», «Літературний Тернопіль», «Дзвін», «Літературна Україна», «Дніпро» та інші.
     2012 року у «Видавництві Старого Лева» вийшла друком її книга для підлітків «Новенька та інші історії», яка увійшла у п’ятірку фіналістів конкурсу «Книга року ВВС – 2012»
     А ще Оксана Сайко є дипломантом міжнародного літературного конкурсу «Гранослов - 2006» та переможцем конкурсу на кращу повість від журналу «Дніпро».
     Оксана любить книги, театр, оперу, стильне кіно, довгі прогулянки містом, мандрівки й природу. А ще – перебуваючи у будинку своїх батьків – усамітнюватись у великій бібліотеці й читати. Особливе зворушення й цікавість у неї завжди викликали старі та забуті книжки, які повертаються до життя, щойно візьмеш їх до рук і перегорнеш кілька сторінок.
     Якщо вас зацікавила інформація про Оксану Сайко і ви хотіли б почитати щось із її творів, чекаємо у відділі абонементу філії №2 КМПБ за адресою: вул. Соборна, 11. На жаль, поки що в наявності лише одна книга авторки «Кав’ярня на розі», але ви точно не пошкодуєте часу витраченого на її читання. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X