Слідкуйте за нами

24-01-2022
       30 років…   Якщо співвіднести з людським віком – це вік розвитку і вдосконалення,впевненності у своїх силах. Що й   казати – прекрасний час.  Маємо надію, що ці епітети мають повне право відноситися і до події, що сталася 30 років тому.
       28 січня 1992 р. сесія Верховної Ради України прийняла постанову «Про Державний прапор України», яким став саме   національний синьо-жовтий стяг. Законодавчо затверджений у 1992 році,  наш державний символ  має довгу, майже   тисячолітню історію.
       Золотий, жовтий колір символізує Творця, Бога-батька і взагалі — Вищу Духовність. Синій же — це усе земне, а   також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть.Саме таку золото-   блакитну символіку і принесли колись трипільці за часів грандіозного переселення народів з Північного Причорномор'я за   три тисячоліття до н. е.
       Потім згадка про поєднання таких кольорів виринає з глибин ХІІІ ст., коли Данило Галицький, засновуючи на честь   свого сина Лева місто Львів  подарував його жителям герб, на якому зображено золотого лева на синьому тлі.
       Синьо-жовтий стяг підіймали руські воїни над ворожою фортецею, котру здобули, його несли найкращі воїни у   походах. Цим стягом покривали тіла загиблих…
       Основні події нашого сьогодення – ухвала Декларації про державний суверенітет України, затвердження Конституції,   проголошення незалежності, Революція Гідності – минули під синьо-жовтим прапором. Полотнище розміром 8х4 метри,   яким 1991 року депутати накрили трибуну, нині як реліквію урочисто зберігають під склом у музеї ВРУ.  Із синьо-жовтим   стягом у руках українці сьогодні захищають кордони від російського агресора.
       Дізнатися більше та прослідкувати еволюцію нашого державного символу, від давніх часів до сьогодення, ви  зможете   за допомогою літератури, яка представлена на книжковій виставці «Державні знамена одвічні святині» у  Відділі   обслуговування дорослих на Європейській 66/13. Українці повинні знати  історію своєї країни. Нам є чим пишатися і   ці події, в більшості, пройшли під синьо-жовтим стягом.


 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X