Слідкуйте за нами

08-11-2021
       Щорічно 9 листопада в Україні  відзначають День української писемності та мови. 
       Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997-го року і відзначається щороку на   честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники   вважають,  що саме з Преподобного Нестора-Літописця і починається писемна українська мова.
       Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська   мова – багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови   виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження   про побачене, почуте, прочитане.
       У філії № 5 Кременчуцької міської публічної бібліотеки  до Дня української писемності та мови оформлена книжкова   виставка «Українську рідну мову в дар дали мені батьки». 
       Виставка знайомить  користувачів з історією походження, культурою та розвитком української мови, також     розглядаються питання фонетики, орфографії, нового правопису та стилістики сучасної української мови. 
 Бажаючі можуть ознайомитися та скористатися різноманітними словниками та  довідниковими виданнями.
       Також до уваги користувачів  представлені  видання славетних майстрів рідного слова, альманахи, збірки  поетів та   прозаїків   Кременчука.
       Знайомлячи відвідувачів з історією української мови та писемності, неможливо не згадати епоху  шістдесятництва – собливого явища в українському суспільстві, яке порівнювали з епохою Ренесансу. Саме цьому періоду української   культури  присвячено розширений перегляд літератури «Письменники–шістдесятники». 
        Серед провідних постатей нової плеяди були Василь Симоненко, Іван Драч, Микола Вінграновський, Ліна Костенко, Григір Тютюнник, Василь Стус; літературні критики Іван Дзюба, Євген Сверстюк, Іван Світличний,Михайлина Коцюбинська ; журналіст В'ячеслав Чорновіл та інші.

     З представлених на перегляді видань користувачі бібліотеки  дізнаються про це особливе явище в українській літературі, а також  знайомляться зі своєрідним досьє на багатьох представників шістдесятників та їх творчим доробком.


Коментарі: Залишити коментар
 
X