Слідкуйте за нами

27-07-2021
#Письменник_дня 
Михайло Слабошпицький
         
 Михайло Федотович Слабошпицький – відомий український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист,     дитячий письменник, член Національної спілки письменників України, лауреат Шевченківської премії 2005 року.
      «Усе в цьому світі – випадковість», - сказав Михайло Федотович.  
 Уявіть: війна, Європа палає. З Німеччини повертаються остарбайтери. Повертається чоловік, йому 21 рік. Це   батько Михайла Слабошпицького. І повертається Параска Дашко – це його мати. Вони зустрічаються, потім   народжують сина Михайла. (Ця подія відбулася 28 липня 1946р. у с. Мар’янівці на Черкащині).
   Маленького Михайла від трьох років батько виводив на сцену. Хлопчисько брав участь в усіх дитячих   виставах.  Коли навчався в університеті, вивчав літературні твори, часом думав: звідки він знає цю п’єсу?   Виявляється, він у дитинстві в ній грав.
     В селі, де вони мешкали на той час, загорілася бібліотека. І для того, щоб зберегти книжки, їх перенесли до   будинку Слабошпицьких. Михайло часто хворів, і йому навіть це сподобалося — він читав і читав, хоч на той час   не завжди розумів прочитане. Дитина повинна рости серед книг. На жаль, зараз в оселях є мало бібліотек. Нині   комп’ютер і поінформованість підміняє справжню ґрунтовну освіту.  
    У 1971 році юнак закінчив факультет журналістики КДУ, працював головним редактором газет і журналів.   Був   одружений, мав двох дітей. Старший син Мирослав – кінорежисер, донька працює журналісткою. Мав гарне   захоплення, колекціонував рідкісні українські книги.       
   Михайло Федотович - автор понад двох з половиною десятків різножанрових книжок. У його доробку -   оповідання, казки, а також документалістика і публіцистика, біографічна проза, літературні портрети Василя   Земляка, Павла Загребельного, Романа Іваничука. Слабошпицький займає особливу нішу в сучасній українській   літературі та літературознавстві, адже він писав художньо-біографічні романи про відомих українців – письменників, художників, меценатів.
    Найвідоміші його твори: роман-есе «Марія Башкирцева», роман-колаж «Никифор Дровняк із Криниці», роман-біографія «Поет із пекла», біографічна повість «Українець, який відмовився бути бідним, Петро Яцик», збірка біографічних нарисів. Ці п’ять романів-біографій, які вийшли з під пера Слабошпицького, написані на рівні Андре Моруа. Він, здається, знав кожне Слово, що варте уваги, кимсь написане. Мав незаперечний смак, феноменальну пам’ять, аналітичний розум. Десятки, сотні імен відкриті ним, визначені словом фахівця. Ніколи повз перо цієї людини не проходили великі літературні події, явища, нові надії… Саме завдяки Слабошпицькому до українського читача повернулося чимало несправедливо забутих, свідомо замовчуваних імен авторів.
     30 травня 2021 року серце відомого літератора зупинилось…  
Його внесок в історію української літератури є безцінним скарбом, який ми будемо передавати наступним поколінням.




Коментарі: Залишити коментар
 
X