Слідкуйте за нами

22-06-2021
127 років з часу відкриття Олімпійських ігор в Афінах

  Олімпійські ігри - це захоплюючі всесвітні змагання, що вражають красою та видовищністю. 
Існує безліч міфів про виникнення Олімпійських ігор. Найпочеснішими їхніми родоначальниками вважають богів, міфічних героїв, дарів і правителів. Точно встановлено, що перша відома нам Олімпіада відбувалася в 776 р. до н. е. Кожні Олімпійські ігри перетворювалися на свято для народу, служили свого роду конгресом для правителів і філософів, конкурсом для скульпторів ί поетів, драматургів і співаків. Це був час загального перемир'я.
  Олімпійські ігри істотно втратили своє значення з приходом римлян. Після того, як християнство стало офіційною релігією, ігри стали розглядатися як прояв язичництва і в 394 н. е. вони були заборонені імператором Феодосієм I.
  Але олімпійська ідея і після заборони античних змагань не зникла назовсім. На початку XIX ст., коли знову виник інтерес до мистецтва Давньої Греції, згадали і про Олімпійські ігри. 
  Кампанію з відродження Олімпійських ігор у 1887 році розпочав П'єр де Кубертен, зумівши залучити до неї багатьох видатних людей того часу. 23 червня 1894 р у Парижі у Великому залі Сорбонни зібрався Конгрес з відродження Олімпійських ігор, його генеральним секретарем став П'єр де Кубертен. Конгресом був прийнятий основний документ олімпійського руху – Олімпійська хартія. Як найвищий керівний орган олімпійського руху було створено Міжнародний олімпійський комітет (МОК), до якого увійшли найбільш авторитетні й незалежні громадяни різних країн. Від Російської імперії членом МОК став наш земляк Олексій Бутовський.  Він був присутнім в Афінах на першій Олімпіаді. Повернувшись з Афін він доклав чимало зусиль, аби перенести ідеї Кубертена на вітчизняний грунт і домогтися участі Російської імперії в наступних Олімпіадах.
  Відновлені в Афінах Оліміади сьогодні стали найпопулярнішими і найбільш поважними змаганнями в усьому світі. За останні роки олімпійський рух набув грандіозних масштабів, і столиці Ігор на час їхнього проведення стають столицями світу.


1.Вільчковський Е. П’єр де Кубертен – засновник сучасних Олімпійських ігор, визначний діяч фізичної культури і спорту // Фізичне виховання в сучасній школі. - 2013. - № 3. - С.25
2.Бутовський О.Д.   Вибрані твори : [присвячено 110-річчю Ігор I Олімпіади 1896 року в Афінах] / Олексій Дмитрович Бутовський. - К : ВАТ"Поліграфкнига", 2007. - 288 с.
3.Зірки олімпійського спорту України.1994-2008. - К. : Олімпійська арена, 2011. - 208 с.
4.Неїжмак В. Козацькі корені олімпійського руху: [Олексій Бутовський] // Голос України. – 2018. – 19 червня (№111). – С.9
5.Кулик В.В.   Олімпійський у серцях вогонь : Історія виникнення та становлення НОК України. - К.:Леся, 2008. - 308с
6.Провісник сучасного олімпійського руху: О. Бутовський – спортивний діяч // Дати і події. – 2018. - №1. – С. 119
7.Спорт:енциклопедія:історія Олімпійського руху,Олімпійські види спорту,національні види спорту,спортивна слава України,фізкультура і здоровя,нові технології в спорті,спортивні кумири : для дітей шкільного віку / [авт.-упоряд.М.О.Володарська]. - Сімферополь : Таврида, 2012. - 320 с.
8.Яловегіна Г. Фундатор олімпійського руху [О. Бутовський] // Зоря Полтавщини. – 2018. – 26 червня/2 липня (№90/91). – С.4



Коментарі: Залишити коментар
 
X