Слідкуйте за нами

09-06-2021
Василь Шкляр 
#Письменник_дня_АБ 
                                                                               "Найбільш близька тема творів для мене — історичні романи.”
                                                                                                                                                
(В. Шкляр)
  Сучасну українську літературу неможливо уявити без Василя Шкляра —  Він  - один із найвідоміших і найбільш читаних письменників незалежної України, автор численних романів, повістей, короткої прози, оповідань для дітей. 
  Та найбільшої популярності Василю Шкляру принесли саме історичні романи про Україну, про нашу боротьбу за свободу і незалежність: "Чорний ворон”, "Троща”, "Маруся” інші.
  Твори Шкляра користуються популярністю і за кордоном, вони перекладені англійською, шведською, болгарською, вірменською, словацькою, російською мовами тощо. 
  Родом Василь Миколайович з Черкащини, з села Ганжалівка. 
  10 червня  йому виповнюється 70 років! 
  Ми щиро вітаємо ювіляра з днем народження і бажаємо здоров'я, творчого натхнення та нових здобутків. 
  Василь Шкляр — харизматичний, цікавий співрозмовник. У цьому ми переконалися під час його презентації роману "Троща”, яка відбулася в одній із наших бібліотек Кременчука. 
  Письменник розповідав, що детально готується до написання своїх книг, розмовляє зі свідками подій, вивчає документи, архіви, приїздить на місця, вивчає природу, ландшафт. Все це допомагає правдиво відтворити минуле. Але, як зазначає автор: "... завдання романіста — не просто написати пафосну історію, завдання романіста - знайти глибоку людську драму”. У Шкляра це виходить добре. Кожен його новий роман — це сенсація. Кожну нову книгу прихильники творчості письменника очікують з нетерпінням. 
  Василь Шкляр — лауреат численних премій. Особливе місце серед них займає Народна Шевченківська премія. У 2011 році Шкляр був визначений лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка за роман "Залишенець. Чорний ворон”. Письменник звернувся до тодішнього Президента України В. Януковича із заявою, у якій просив "врахувати в Указі з нагоди нагородження лауреатів Шевченківської премії моє прохання про перенесення нагородження мене     Шевченківською премією на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника.”  
У невдовзі оприлюдненому Указі Президента України В. Януковича від 4 березня 2011 року «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка» Василь Шкляр не згаданий. Подальша доля премії залишається невідомою. 
  Зате 17 квітня 2011 року у Холодному Яру, біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупаки, вперше в історії України Василю Шкляру була вручена Народна Шевченківська премія ("Золотий Мамай”). Кошти на неї були зібрані меценатами та звичайними громадянами України. 
  Хочеться також звернути вашу увагу на український переклад "Тараса Бульби” Миколи Гоголя, зроблений за першим виданням цієї книги 1835 року, яке до подальшої переробки автором вирізнялося яскравим українським духом.
  В нашій бібліотеці (відділі абонемента ЦМБ) є широкий вибір книг Василя Шкляра, як найновіших бестселерів, так і книг минулих років.  
Чекаємо вас в нашій бібліотеці за адресою вул. Соборна, 11. 
#abonementsoborna11
#Читай_воно_того_варте_АБ
  Гарного вам читання!

 







 



Коментарі: Залишити коментар
 
X