Слідкуйте за нами

25-05-2021
    Вміння прясти та ткати належить до найдавніших ремесел людства.
Обробка вовни, льону та конопель відома на території проживання слов'ян, зокрема на Україні, з давніх часів. Кручені нитки, глиняні пряслиця, частини дерев'яних веретен виявлені  під час розкопок вже в пам'ятках трипільської культури (ІІІ тисячоліття до н.е.). 
    В наш час багато виробів виготовляється з природної  нитки, придбати їх в крамницях не проблема, а от самостійно прясти тоненькі ниточки – це мистецтво.
    В студії «Жіночого ремесла» на майстер-клас «Світ вовни»  до читальної зали завітала знана в окрузі майстриня прядіння, валяння, плетіння з рогозу, соломи, сіна, кукурудзи, одна з засновників музею-майстерні «СІНО-СОЛОМА», а також  колега - бібліотекар Валентина Ялосоветська.
    Вона разом з чоловіком реставрували самопрядки та відновили давнє українське ремесло – прядіння ниток на прядці.  Майстриня докладно описала весь процес «здобуття» вовни: коли і як стригли овець, як знежирювали вовну, промивали, сушили, перебирали руками, скубли, били й вичісували на дерев'яних гребнях (драчках).    
     Під час майстер-класу кожен присутній зміг спробувати чесати вовну, щоб підготувати  матеріал до роботи та  прясти на столітній самопрядці     Валентина Петрівна  показала поєднання різних видів пряжі, щоб нитка була і м'яка і міцна. Пояснила для чого виготовляють нитку та вироби з вичесаного підпушку собак.
     Праля продемонструвала  свої роботи. М'якенькі герої казок та мультфільмів, валянки, сучасні  сумки в етностилі зачарували присутніх.
     Майстриня з задоволенням поділилася секретами виготовлення нитки-оберегу! Атмосфера була дуже душевна і кожен пов'язав на зап’ясток свою власну ниточку-оберіг.     Українське прислів’я «Де руки й охота, там скора робота» стало девізом майстер-класу.
     Також у читальній залі діє книжкова  виставка по народознавству «Чарівне руно». Книги  містять огляд основних етапів етнічної історії України, розвиток матеріальної і духовної культури її населення. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X