Слідкуйте за нами

19-03-2021
  У відділі абонемента ЦМБ відбулася чергова зустріч із циклу «Цікаві історії із запасників музею», які поводяться в рамках проекту «Відчуття міста».     Послухати розповідь директорки Кременчуцького краєзнавчого музею Алли Павлівни Гайшинської зібралося чимало кременчужан, адже тема була цікавою та інтригуючою - «Містичний Кременчук». Ми навіть і не підозрювали, що в нашому місті існує стільки місць, з якими можна пов’язати певні містичні ритуали.   Ось, наприклад, пам’ятник герою книг Ільфа та Петрова Остапу Бендеру (скульптор Ельданіз Гурбанов),- якщо посидіти на стільці та загадати бажання, то говорять, що воно неодмінно збудеться. Першим на стільці посидів колишній віце-мер Андрій Погрібний, який голосно загадав, щоб в Кременчуці з’явилися пам’ятники Андрію Ізюмову ( купець 1-гільдії,  градоначальник нашого міста на початку ХХ ст.) та Леоніду Утьосову, який розпочинав свою кар’єру в нашому місті, і що ж ви думаєте, таки частково виконалося бажання – ми тепер маємо сквер ім. Ізюмова та вулицю названу на честь Леоніда Утьосова. А ще, розповімо вам по великому секрету, цей стілець полюбляють незаміжні баришні… Якщо сісти на стілець, та простягнути руку, та доторкнутися до  грудей Остапа, а саме там, де знаходиться серце та тихенько промовити ім’я судженого, то, говорять, що саме за цього хлопця ти й вийдеш заміж. А ще, це вже підгледіла двірник, яка прибирає територію поряд з пам’ятником, рано-вранці до Остапа приходять дівчата та одягають йому на палець кільце, так вони просять Остапа допомогти їм вийти заміж. Тож, якщо ви не заміжня – гайда до пам’ятника… 
  А ще, містику несе в собі і наш міст. Якщо ви збираєтеся в далеку дорогу, але хочете повернутися потім до рідної домівки – пройдіть чи переїдьте міст, але назад через міст, обов’язково пройдіть пішки. І ви цілим і неушкодженим повернетеся додому, куди б доля вас не занесла.
  У дворі музею теж знаходяться два об’єкта, до яких можна звертатися по допомогу. Це кам’яна баба, якій можна прошепотіти на вухо свої бажання, та громовий камінь (камінь, в який ударила блискавка має магічну силу), якщо притулити долоні до того місця де пройшлася блискавка, а на камені ви побачите рожеві прожилки які розходяться, мов павутинка, ось саме туди і треба прикластися - камінь зніме з вас усю негативну енергетику. Кумедну історію розповіла Алла Павлівна, буквально на днях біля кам’яної баби знайшли іржаві кінські вудила та на тарілочці попалені медичні маски… мабуть хтось проводив ритуал, щоб  епідемія коронавірусу скоріше закінчилася.
  Ну і звісно ж, ми послухали розповідь про привид панночки Ілларії, доньки господаря  будинку пана Володарського, де зараз і знаходиться наш музей, яка померла від нещасливого кохання.   Алла Павлівна говорить, що Ілларія -  добрий привид, тільки іноді любить побешкетувати, переставити експонати, а той зовсім сховати експонат, а потім повернути його на місце.
 Ще дуже багато цікавого ми почули від Алли Павлівни, повірте вона вміє так розповідати, що аж дух захоплює, слухав би та слухав…
 Приходьте на наші наступні зустрічі, буде ще  друга частина «Містичного Кременчука», адже не все вдалося розповісти.
 Тож далі буде...

 

 


 


 






Коментарі: Залишити коментар
 
X