Слідкуйте за нами

08-07-2020
   Преса минулого сторіччя є багатим і змістовним джерелом для вчених, істориків, краєзнавців, бібліотекарів, літераторів, для тих, хто цікавиться минулим; дає можливість дослідити всі події суспільно-політичного і культурного життя України і, зокрема, Кременчуччини.
   Компанія «Архівні інформаційні системи», у співпраці з бібліотеками, архівами та науковими інституціями в Україні та за її межами  створила електронний архів української періодики «LIBRARIA» https://libraria.ua/. Наразі ресурс містить кілька сотень тисяч сторінок понад 400 видань українською, польською, німецькою, їдіш, кримсько-татарською та російською мовами, що видавалися у різних регіонах України переважно в 20–40-х роках ХХ ст. На вебсайті доступні для перегляду не лише цифрові зображення але й розпізнані тексти видань з інтерактивними змістами кожного з чисел, що надає численні пошукові можливості.
   Дуже цікавими видаються архіви газет, які видавались під час німецько-фашистської окупації. Кременчук представлений такими повнотекстовими періодичними виданнями: «Дніпрова хвиля»(1941-1943) – (газета почала виходити в світ у жовтні 1941 року, її видавали німецькі окупанти українською мовою до початку вересня 1943 р., тут друкувалися розпорядження і накази міської німецької управи і поліції. У перших номерах 1941 р. газета друкувала оголошення), «Наш путь»(1925-1926) – (щоденна міськрайонна робітничо-селянська газета Кременчуцького окружного КП(б)У, окружного виконкому та окружного профбюро. Почала виходити у світ 1 грудня 1923 р.  Виходила російською мовою під цією назвою у 1923-1926 рр. Правонаступниця газети «Дело революции». Редакція видання розташовувалась у будинку, що стояв на розі вулиць Леніна і Пролетарської.  Пізніше газету було перейменовано у видання «Кременчугский рабочий», газета розпочала виходити у світ російською мовою 15 грудня 1926 р. щодня і під цією назвою друкувалася до 1928 року),  «Вечірній листок»(1942) - (газета почала виходити у жовтні 1941 року українською мовою, її видавав німецький окупаційний уряд до 1943 року), «Бюллетень Кременчугской товарной биржи»(1925) -  (Газета виходила двічі на тиждень протягом 1925–1926 рр. Видавець: Біржовий комітет. У 1926 р. (з №40 від 23 лют.) перейменована у газету "Бюлетень Кременчуцької товарної біржі").
   Оцифровані видання вже сьогодні частково доступні на спеціальному вебресурсі – електронному архіві української періодики LIBRARIA, створеному компанією «Архівні інформаційні системи». 



Коментарі: Залишити коментар
 
X