Слідкуйте за нами

27-04-2020

Відділ абонементу ЦМБ, в рубриці «Мандруємо книгою»,  продовжує подорожувати надзвичайною і за змістом, і за оформленням книгою Наталки Лещенко та Руслана Павлюка «Українська культура».

 

Ця книга буде для вас незабутньою мандрівкою шляхами української культури! Захопливі статті, яскраві світлини, стародавні документи й легенди – усе це зачаровує і надихає на пізнання традицій та звичаїв наших предків.

Тож, вирушаймо!

                Прикраси.

 

                                                           Купи коралі, щоб женихи не пішли далі.

                                                                                                   Прислів’я

НА Поділлі у середині XIXст. Полюбляли носити сережки (їх ще називали ковтками, що походить від «ковтатися» - бовтатися) та дукачі, а намистом багачки застеляли всі груди.

  А на Лубенщині (Полтавська обл. кінець  XIXст.) на шиях дівчат і молодих жінок  вигравало різнокольорове намисто до 25 низок (разків), більшою чи меншою мірою опущених на груди. Дуже цінні стародавні коралі (справжнє добре намисто), величиною з горошину були доступні лище  багатим, іх матір розподіляла порівну між усіма доньками. До коралів належало й «колюче» намисто, або «локшина», що було утворене з маленьких зігнутих трубочок. Крім коралів носили ще й різнокольорове скляне («камінне») намисто: біле, голубе, зелене, жовте, червоне, бурякове,вишневе, «гадюче» (чорне). Іноді намисто робили в такому порядку: разок білий, разок жовтий, потім – червоний. Траплялися на низці намистини й різного кольору. Загалом, мода на колір намиста в різній місцевості навіть одного регіону була різною. Іноді до намиста прив’язували одну - три кольорові стрічки.

 Усі жінки носили на шиї хрестик на чорному, зеленому, або червоному шнурку. Хрестики були дерев’яні, срібні («Як срібний свячений хрестик носить на грудях, у грудях легше буде»), мідні, іноді емальовані та скляні кольорові.

 

 Персні носили мідні та срібні, а також із  «вічком» - скляним камінцем. Вінчальну обручку використовували у лікуванні сухот, жовтяниці, ревматизму.

Далі буде…

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X