Слідкуйте за нами

23-04-2020
  Щорічно 23-го квітня відзначається Всесвітній день книги і авторського права.
  Сьогодні хотілося б торкнутися теми саме авторського права в мережі Інтернет. У наш час все більше інформації публікується під захистом ЗУ «Про авторське право і суміжні права», тому  хотілося б трохи поговорити про те, як не потрапити під дію цього закону у найгіршому сенсі. При чому потрапити не від «злочинного умислу», а просто від незнання що, як відомо, не звільняє від відповідальності.
  Тема авторського права в мережі Інтернет наразі є дуже актуальною, адже багато хто вважає, що всим що знаходиться у вільному доступі можна безперешкодно користуватися: скачувати мультимедійний контент, копіювати чужі статті та використовувати матеріали книг, повністю або частково, без зазначення автора або правовласника. 
  Проте у багатьох випадках це не так. Іноді ресурси куди ви намагаєтеся викласти свій контент (наприклад YouTube чи той же Facebook) можуть підказати, що ви у когось дещо «позичили» і це може бути порушенням, але багато ресурсів поки що пропускають такі «запозичення». І от саме у таких випадках, коли автор якось дізнається про використання свого творіння, можуть виникнути проблеми. І в залежності від апетитів, можливо жадібності правовласника, а, можливо, і самооцінки автора – наскільки він своє творіння вважає шедевральним і яких моральних збитків ви нанесли йому, не вказавши авторства, проблеми можуть бути значними.
  Тож щоб уникнути таких проблем потрібно дотримуватись декількох правил: 
  1)не використовуйте без необхідності (просто аби було) авторський контент;
  2)якщо ж без цього не обійтися, то не варто використовувати увесь твір. Можна скористатися лише його частиною, без якої втрачається сенс вашого повідомлення (цитата з літературного твору чи лекції, уривок відео чи аудіозапису тривалістю до 25 секунд);
  3)при використанні авторського контенту обов’язково вкажіть автора та джерело;
  4)якщо необхідно використати твір повністю, або в об’ємі більшому ніж визначено у попередніх пунктах, або у разі його комерційного використання ОБОВ’ЯЗКОВО зверніться до автора чи правовласника із запитом дозволу. Можливо навіть доведеться укладати угоду.
  Тож маємо надію, що наші прості але дієві поради допоможуть вам і вбережуть від зайвих турбот.



Коментарі: Залишити коментар
 
X