Слідкуйте за нами

23-04-2020

Продовжуємо в рамках Книжкової галереї знайомити користувачів з ювілярами року 2020.

 

Микола Зеров - поет, професор, викладач, літературознавець, літературний критик, перекладач античної поезії, лідер "неокласиків” -  народився 26 квітня 1890 року в повітовому місті Зінькові на Полтавщині в сім'ї вчителя.

Після закінчення Київського Університету в 1914-му починає працювати викладачем. Про лекції Зерова серед студентів ходили легенди. Ще 1912-го року з'явилися друком перші статті та рецензії Зерова. Бере  активну участь в літературному процесі, в полеміках про шляхи розвитку української літератури.   "Ми хочемо, — наголошував він, — такої літературної обстановки, в якій будуть цінитися не маніфест, а робота письменника; ... не письменницький кар'єризм „человека из организации", а художня вибагливість автора перш за все до самого себе".

1926 року офіційна влада звинуватила "неокласиків" в антипролетарських настроях. Далі — заборона займатися літературною діяльністю, звільнення з університету. Безпідставне звинувачення владою в тероризмі, зокрема, в керівництві контрреволюційною терористичною націоналістичною організацією. 

Був  відправлений на Соловки. Розстріляний в урочищі Сандармох у Карелії 3 листопада 1937 року "на ознаменування” 20-х роковин Великого Жовтня.

Неможливо уявити, яких висот могла б досягнути наша література, культура, якби могли далі жити і творити представники "Розстріляного відродження”, до якого належить і Микола Зеров!

 З книгами автора можна познайомитися у відділі абонементу ЦМБ.

До речі, одним із однокласників Миколи Зерова був майбутній гуморист Остап Вишня. А один із молодших братів — Михайло — став теж поетом і перекладачем, відомим під літературним псевдонімом Михайло Орест. За його редакцією вийшли за кордоном всі збірки брата.

Чекаємо на вас в бібліотеці після карантину.

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X