Слідкуйте за нами

31-05-2017

З 1 червня о 17-00 у відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького відкриється  виставка мail art з приватної колекції Вадима Каторгіна.

Здавалося б, що з виникненням миттєвих комунікацій — таких як телефон та Інтернет — мистецтво написання листів втратило колишню актуальність. Та однак від 50-х років ХХ століття існує цілий напрямок у мистецтві, присвячений саме листам, — mail art.

Засновником напрямку mail art вважається американець Рей Джонсон, який працював у середині ХХ століття.  У 1955-му він уперше розрізав частину своїх картин на фрагменти завбільшки з конверт і розіслав їх своїм друзям із проханням щось додати й прислати назад. Отримані роботи він використав знову - надіслав своїм респондентам. Зав’язалося жваве листування, в якому 1956 року були задіяні 200 осіб, а вже 1960-го — близько 300.

 Популярності й міжнародного поширення рух mail art набув завдяки групі «Флуксус». Художники цього напрямку почали поширювати поштою великі списки художників/поетів, яких цікавили як художні експерименти з поштою, так і маргінальні сфери художньої творчості: альтернативні марки й штампи, візуальна поезія, бук-арт, альтернативна музика, комп’ютерна графіка .

            Mail art займалися такі шановані художники як Йоко Оно, Йозеф Бойс, Нам Джун Пайк. У деяких виставках брали участь Пабло Пікассо та Сальвадор Далі. Енді Воргол також був помічений серед учасників mail art руху — він створював марки для Нью-Йоркської школи кореспонденції.

Mail art – мистецтво дуже демократичне. Воно надає нескінченне поле для творчості й експериментів. Твором mail art може вважатися будь-який об’єкт, надісланий поштою. У першу чергу, це, звичайно ж, конверти й листівки, які можуть бути прикрашені колажами, малюнками, саморобними марками й штампами. 

Твори mail art можуть бути не лише декоративними й цікавими за формою, але й концептуальними. Наприклад, японський концептуальний художник  Он Кавара від 1960-го регулярно розсилає телеграми з текстом «Я ще живий». У такий спосіб він щодня документує своє існування й позначає свою присутність у цьому світі. 

 У проектах mail art можуть брати участь усі, хто хоче, незалежно від освіти й уміння або невміння малювати.

Відвідайте виставку , можливо побачене надихне вас узяти до рук папір або вирізку з газети, ручку, олівець, ножиці написати, намалювати, вирізати, склеїти чи взяти перше, що втрапить під руку, — загалом, виготовити який-небудь неймовірний лист і відправити його другові або навіть зовсім незнайомій людині й, можливо, розпочати цим нову епоху в історії mail art. 

 

Запрошуємо представників мас-медіа о 17-00 за адресою вул.Соборна, 11 для спілілкування з організаторами виставки.

                                                                                                                    Контактні особи:

                                         зав.організаційно-методичним відділом ЦМБ ім..М.Горького

                                                                                                                        Тетяна Майдак

                                                                                                                                  т.5-65-04

                                                                                 зав.відділом абонементу Інна Хмелик

                                                                                                                                 т.74-30-65

                                                                                                                           cbsbook@ukr.net

<!-- [if !supportLineBreakNewLine] -->
<!-- [endif] -->

Коментарі: Залишити коментар
 
X