Слідкуйте за нами

12-12-2016

   "Мало бачити. Мало - розуміти. 
Треба любити. 
(Григір Тютюнник)


        Видатний український письменник, наш земляк з Полтавщини, Григір Тютюнник (1931 - 1980) є одним з найвидатніших новелістів свого часу. Коли в Японії були вирішили видати антологію сучасної новели, то з тодішнього Союзу взяли твори лише Г. Тютюнника та В. Шукшина. То ж твори Григора Михайловича відомі далеко за межами України і переведені на багато мов світу. Письменник вважав, що новели не можна писати мовою роману. Тут кожне слово повинне бути вивірене на вагу золота. 
     "Речення художнє - як чаша терпіння. Воно повине бути повним, але не переповненим. … Написати добре - значить не написати нічого зайвого."       (Г. Тютюнник).
     Тяжкі умови дитинства майбутнього письменника: голод, репресований батько, війна відіграли згодом істотну роль у виборі тем та сюжетів його творів. Більшість з них мають явний автобіографічний підтекст. І нікого не залишать байдужими.

 

      Про непрості життєвий та творчий шлях письменника, які для Тютюнника є нероздільними, розповіли учням першого курсу КПЛ ім. А. Макаренка бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Таміла Шпак і Наталія Ходова на літературному вечері  "Немає загадки таланту. Є вічна загадка Любові". Розповіді бібліотекарів були доповнені великою кількістю опрацьованих уривків із фільму "Григір Тютюнник. Доля" зі спогадами українських письменників, друзів, знайомих та великою кількістю фотографій. Він був гарний, чубатий, завжди у білій сорочці.

 

     Тютюнник не був у милості у влади, усе життя жив завжди з натугою. Так тяжко переживав, коли його твори препарувала цензура. Премію ім. Т.Г. Шевченка отримав уже посмертно 1989-го року.
     Він ніколи не йшов на компроміси, ненавидів пристосуванців. І дуже любив людей. Бачив всі їхні добрі і погані риси. Не прикрашав дійсність.  "Григір Тютюнник дивився на світ широко розкритими очима, зірко бачив усе, що діялося з його народом"  (І. Дзюба) 
      Десь в глибині душі він так і залишився маленьким хлопчиком, дуже чутливим, вразливим до людського горя і образ.   Не витримав. 6 березня 1980 року письменник вкоротив собі віку. 
     Його новели, оповідання, повісті є енциклопедією людських характерів. Сюжети близькі і зрозумілі кожному. Прочитавши одну розповідь, обов'язково зачитаєшся далі. 
 

Твори Григора Тютюнника прекрасили б любу літературу світу. А знайти їх можна в нашій бібліотеці по вул. Соборній, 11. 
Приходьте.



Коментарі: Залишити коментар
 
X