Слідкуйте за нами

05-08-2024
     Чемерис В.Л.   Ольвія : роман / Валентин Чемерис. - Київ : Техніка, 2013. - 412 с.

     

     «Ольвія» - чудова книга, яка розповідає про любов, війну, дружбу та мужність. У романі йдеться про конкретну і важливу історичну подію — війну між скіфами та могутнім перським військом царя Дарія, що відбувалася наприкінці VI століття до нашої ери. А на тлі цієї війни розгортається історія короткого і трагічного життя юної красуні Ольвії, яка заради союзу зі скіфами іде заміж за скіфського царя Тапура. Її життя повністю змінюється, коли вона долучається до скіфської культури та вступає в боротьбу проти перського війська. 

     Автор майстерно передає атмосферу того часу, описуючи скіфський народ, його звичаї та традиції, а також життя в Персії. Роман є комбінацією пригодницького жанру та історичної драми, що робить його особливо цікавим і захоплюючим.
     Запитуйте книжку у найближчій до Вас  бібліотеці.






   







   Рутківський В.Г.   Сині Води : історичний роман / Володимир Рутківський. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2015. - 440 с.    


 Роман написано на матеріалі реальних історичних подій XIV століття. Автор зображує низку реальних історичних персонажів — князь Дмитро Боброк, великий князь Ольгерд, київський князь Володимир, темник Золотої Орди Мамай, хан Котлабуга та ін. Зрештою, йдеться про напрочуд цікаву й важливу, хоч досі й мало вивчену сторінку з вітчизняної історії — битву на річці Сині Води, що відбулася, як вважають історики, в період між 24 вересня - 25 грудня 1362 року.

     Внаслідок цієї битви межу монголо-татарських володінь було відсунуто далеко на південь, і багато українських земель було звільнено від монгольського іга. Сталося це за шість років до переможних походів Тамерлана і за вісімнадцять – до Куликовської битви. 
Оповідь починається із пригод ватаги бродників – тогочасних волоцюг, - які захопили невідомого чоловіка. Той чоловік, схоже, непростий. Бродники хочуть за пораненого викуп, але його рятує сільський хлопчик-сирота Петрик.     Невідомий виявляється Дмитром Боброком. Тепер доля Петрика і його друга Тимка пов’язана з Дмитром. Волею долі удільний князь Дмитро Боброк опиняється в центрі подій, що, зрештою, призводять до однієї з найбільших битв в історії середньовічної Європи. Вистояти в смертельній боротьбі йому допомагають троє юних відчайдухів.
     Разом з героями роману читач пройде через пригоди й небезпеки, стане свідком і учасником тих героїчних подій.
     Цікава та пізнавальна книга чекає на свого читача у філії №5, відділ обслуговування дорослих  



    Воронський Д.О.   Самійло Кошич - козак-легенда : роман / Дмитро Воронський. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 286 с.

 
     В пригодницькому романі автор розповідає про молоді роки Самійла Кішки, його становлення як гетьмана. Він увійшов в історію українського козацтва, як один з найталановитіших полководців, уособлення козацького лицарства й мужності. 
Події в романі починаються після загибелі Дмитра Вишневецького, легендарного Байди. Самійло Кошич продовжує справу князя – гуртує навколо себе козаків, стає кошовим отаманом. Попереду в нього  безліч перемог, перші морські походи проти Кримського ханства та Османської імперії. 
Він відбудує Січ... І закохається до нестями, загубившись у власних почуттях… Незабаром світ дізнається про нього, як про славнозвісного Самійла Кішку.
      Автор барвисто описує битви козаків. Особливо вражають описи морських походів Самійла Кішки та повстання на галері. Особливе місце в романі займають долі та образи невільників. Навіть сам Самійло зазнав долі галерного раба. Через 25 років полону йому вдається організувати повстання на галері, звільнитися та повернутися додому. 
     Родзинкою твору є стародавні козацькі пісні та думи, які автор вставляє в текст, завдяки чому при читанні буквально поринаєш у давню історію.
     Книга знаходиться у  філії №2 







     Шкляр, В. М. Характерник : роман / В. М. Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 304 c.


     Події у книзі «Характерник» розгортаються довкола постаті кошового отамана Івана Сірка, який кидає виклик самому російському цареві. Проаналізувавши документальні свідчення епохи, Василь Шкляр точно та деталізовано відтворив події XVII століття та показав історичну реальність за діяльності «лицарів списа і шаблі».

     У другій половині ХVІІ століття в Запорозькій Січі сталася неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої московії і яку не оминув увагою жоден доскіпливий хроніст козаччини. Та особливого чару ця пригода набуває під пером письменника, що на основі документальних джерел творить яскраву історичну реальність з життя «лицарів списа і шаблі». Кошовий Сірко, кинувши виклик самому цареві, розпочинає велику, вкрай небезпечну гру з московією. І треба зробити неможливе, аби в цьому поєдинку зберегти козацьку честь і гідність матері Січі. Хто просуне голову в пащу скаженого звіра?
     Роман «Характерник» - це довершене поєднання козацького фентезі, лінії кохання та історичних подій, які приносять істинне читацьке задоволення поціновувачам хорошої прози.








     Малик, В.К.   Чумацький шлях : роман, оповідання / Володимир Малик. - Харків : Бібколектор, 2013. - 315 с.


     В історичному романі автор відображає цікаве й своєрідне явище в історії українського народу — чумацтво. 

     Головний герой твору — Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом із своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, навіть не снилося, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків, участь у складі цього війська у війні 1786-1791 pp. проти Туреччини... Не менш драматичні пригоди чекають і на Катрю, котра залишилася вдома, але наражається на ще більшу небезпеку, ніж її коханий на війні.
     Також до книги увійшло історичне оповідання В. Малика «Дві перемоги», в якому розповідається про боротьбу українських козаків проти польської шляхти.
     Книга знаходиться у філії №6 













     Хоткевич Г.М.   Довбуш : повість / Гнат Мартинович Хоткевич. - Київ : Дніпро, 2015. - 391 с.


     Чудова історія про легендарного розбійника та героя - Олексу Довбуша, який зі звичайного ґазди, чоловіка і батька перетворився на «месника народних кривд». Саме він став українським національним героєм-розбійником, нашим «Робін Гудом».

     Легенда Довбуша значно цікавіша ніж більшість історій інших подібних персонажів з інших країн - адже там поєднався і героїзм, і справжня любов населення, і герой-коханець... і людина яка фактично не зазнала поразки, отже залишився невловимим. 
Гнат Хоткевич докладно вивчив усі легенди та історичні джерела про Довбуша і передав їх у своїй книзі. Наукових серйозних праць про Довбуша фактично немає, тому пізнати цю особу можна саме із цієї книги. 
     А ще, прочитавши повість, ви багато дізнаєтеся про життя гуцулів. Досить детально та розлого Гнат Хоткевич описує й побут польської шляхти, а також політичні процеси в Європі XVIII ст. І все це переплетено з неймовірними історіями про опришківські пригоди і заховані у горах скарби, які буцімто охороняють потойбічні істоти, про жорстокі убивства і героїчні вчинки, про жадібність і самопожертву.
     Книга про карколомні пригоди, романтику та життя в наших містичних Карпатах 18 століття -  у філії №2,  у відділі обслуговування дорослих.








     Осьмачка Т.С. Ротонда душогубців : оповідання. - Київ: Український письменник, 2008. – 287 с.  
 
     У повісті «Ротонда душогубців», пройнятій болем і тривогою автора за свій народ, Тодось Осьмачка висвітлює трагічні події  історії України 1920-1930-х років, які потім виллються в Голодомор. Це страшна реальність, де знищували село, де НКВС та інші «служби» сталінської кліки розпинали Україну в період примусової колективізації, терору, безпідставних арештів та політичних обвинувачень. Головний герой роману — Іван Брус — безкомпромісний борець з цим злом. Події у романі відбуваються у першій половині 1930-х рр. Але у спогадах Івана Бруса про свою родину, автор  розповідає про життя українського села у 1920-х роках, напередодні колективізації.
     Книга, яка не залишить байдужим нікого знаходиться у філії  філії №2, у відділі обслуговування дорослих.















     Винничук Ю.П.   Танго смерті : роман / Юрій Винничук. - Харків : Фоліо, 2015. - 379 с.
 
     У книзі переплелися дві історії, які розгортаються в різні епохи. Перша - це драматична доля чотирьох друзів у довоєнному Львові та в хаосі Другої світової війни, які переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджу¬ють своєї дружби.
Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. Професор Ярош прагне розкрити таємницю «Танго смерті» – дванадцяти нот, прослухавши які в музичному тексті перед своєю смертю, людина в наступному житті може згадати, ким була в попередньому. Загалом «танго смерті» - це танго, яке виконували в Янівському концтаборі на території Львова. Під час виконання цього танго людей розстрілювали. Але є певна таємниця, яка пов’язана з цим танго.
     Юрію Винничуку вдається тримати в напрузі читача упродовж усього твору, лише наприкінці пов’язавши обидві сюжетні лінії  розкриває всі таємниці.
    Ця книга обов'язково стане справжнім літературним відкриттям для любителів якісної прози.
    Книга знаходиться у філії №1,  філії №2,  філії №4, філії № 8, у відділі обслуговування дорослих .






     До теми українського повстанського руху в роки Другої світової війни звертається автор численних детективів Андрій Кокотюха.  Його  «Повстанська трилогія» охоплює період 1943-1945 років. Автор використовує реальні документи, реальні історії, тому сюжет кожного художнього твору цілком відповідає реаліям тих часів та відтворює події, які могли мати й напевне мали місце в реальному житті. 
     Кокотюха А.А.  Чорний ліс : українські хроніки 1943 року : [роман]  / Андрій Кокотюха . ─ 3-тє вид. ─ Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018 . ─ 299 с. 
      «Чорниий ліс» - перший роман трилогії. Головний герой - колишній міліціонер з Миргорода, в’язень ГУЛАГу Максим Коломієць на псевдо Східняк. Влітку 1943 року волею долі він потрапляє на Волинь як радянський диверсант. Його бере в полон відділ УПА, який діє в районі Здолбунова. Дивом уникнувши смерті від рук повстанців, Коломієць починає розуміти суть боротьби, а головне – хто справжній ворог. Пройшовши випробування й заслуживши довіру, Східняк згодом очолює відділ, а потім, після повторної радянської окупації України, стає невловимим для НКВС.









     Кокотюха А. А.   Багряний рейд : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 284 с.
 
     Події другої книги Андрія Кокотюхи «Багряний рейд» відбуваються в 1944 році, в період активного розгортання антирадянського підпілля. Максим Коломієць є одним з командирів УПА, якому не дуже довіряють. Адже він родом зі Сходу і колись перейшов до лісового війська з червоних диверсантів. Проте, ніхто крім Коломійця, не може очолити бойову групу, яка вирушає в небезпечний рейд з Волині на Київщину. Тут, у радянському тилу, повстанці мають вести агітацію й готувати диверсії. Не всі виживуть у сутичці з загонами НКВС. А ті, хто вижив, помстяться за смерть побратимів.
Книга знаходиться у філії №1,  філії №2.















     Кокотюха А. А.   Біла ніч : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 285 с.
 
     Роман “Біла ніч” – заключна частина повстанської трилогії. Головний герой роману Максим Коломієць на прізвисько Східняк, командир одного з волинських підрозділів УПА, несе шалену небезпеку для всієї Радянської армії. Через особливу тактику складається враження, що його відділ діє в кількох місцях одночасно. Майор НКВД Полинін має особистий рахунок до Коломійця, бо вважає його зрадником. Тому до відділу Східняка засилають агента із завданням знищити командира. Але заманити Східняка в пастку — не так просто…

Книга знаходиться у філії №2філії №5, відділі обслуговування дорослих .
















    Чорнобильська катастрофа стала найбільшою трагедією України з часів Голодомору. Якщо ви хочете знати більше про аварію, яка забрала тисячі життів тоді, а її наслідки продовжують відбирати життя навіть зараз, читайте книгу:  Яворівський В.О.   Марія з полином наприкінці століття : роман / Володимир Яворівський. - Харків : Фоліо, 2016. - 202 с.
Це не просто художня книга і вже точно не вигадка – це трагічний епізод нашої історії, про який ми мусимо пам’ятати. В центрі подій твору – родина Мировичів на чолі з матір’ю Марією. Вона живе у невеличкому селищі недалеко від Прип’яті, а всі її дорослі діти так чи так пов’язані з ЧАЕС  – хтось її проєктував, хтось працює там інженером, хтось – гаситиме вогонь в самому пеклі. Марія ще поки не знає, як трагічно вплинула катастрофа на життя її дітей…
     Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих .

     





     








Це не просто пригодницькі історії, а й можливість краще зрозуміти історичне минуле своєї країни. Таким був час і письменники його показали.


Коментарі: Залишити коментар
 
X