Слідкуйте за нами

03-07-2024
          Сьогодні українці проходять важке випробування війною. Вистояти, захистити свободу та перемогти допомагають не лише зброя, союзники, а й відвага і сила духу наших воїнів, їх надійна моральна опора, закорінена в історичній пам’яті. Важко переоцінити значущість   подвигів наших славетних предків. Для нас вони є джерелом гордощів і натхнення, взірцем мужності та самовідданого служіння Вітчизні.
      До знакових постатей української історії безперечно належить гетьман Війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний. У другій половині 1610-х – на початку 1620-х рр. він перебував у зеніті слави.
 Сас, П. Гетьман Сагайдачний – бич Господній московитів / Петро Сас. – Київ: ТОВ «Видавництво  «Кліо»,  2023. – 360 с., іл.    
      Темою книги є значущі бойові звершення запорозького гетьмана, якими він уславився на морі і на суходолі: морський похід запорожців 1616 р., що завершився здобуттям потужної турецької фортеці Кафи. 
      Основну увагу приділено висвітленню бойових дій війська П. Сагайдачного під час польсько-московської війни 1617–1618 рр. Розкрито стратегію і тактику боротьби українських козаків із московитами, зокрема на прикладах масштабних бойових рейдів підрозділів П. Сагайдачного теренами Московського царства, форсування козаками великих водних перешкод, ведення ними облоги ворожих фортець, перебіг Тугалеськоколоменської операції, а також генеральної битви царських сил із запорожцями під Донським монастирем. Акцентовано увагу на висвітленні подій, пов’язаних із штурмом військами Речі Посполитої столиці Московії.






  


    Національно-визвольна війна українського народу 1648-1658 рр. мала кардинальне значення в історії України. Після довгих років бездержавності українському народу вдалося в ході збройної боротьби створити незалежну державу – Гетьманщину. Ця подія визначила прагнення українського народу на подальші кілька століть.
 Мицик, Ю. Сподвижники Богдана Хмельницького/ Юрій Мицик. – Київ: ТОВ «Видавництво  «Кліо»,  2023. – 248с.  
      Беззаперечним лідером українського народу під час Національно-визвольної війни був гетьман Богдан Хмельницький. Проте він не міг одноосібно здійснити такі геополітичні зрушення, як відновлення української державності. Гетьман-державотворець спирався на плеяду сподвижників із козацької старшини, які допомагали йому організовувати народ на боротьбу проти загарбників. Ці люди походили з різних соціальних верств і відіграли різні ролі у драматичній історії становлення Гетьманщини. Дехто з них промайнув на історичному небосхилі яскравим метеором, залишивши про себе лише згадку в хроніці тих подій, хтось залишився в історії нашої держави та пам’яті народу на довгі століття. На жаль, наразі в Україні з різних причин зроблено надзвичайно мало для відновлення біографій усіх значних діячів Національно-визвольної війни.
Відомий історик Юрій Мицик на основі широких архівних матеріалів відтворив захопливі життєписи найближчих соратників Богдана Хмельницького, які й зібрані у цій праці.







Зінченко, О. Як українці зруйнували імперію зла / Олександр Зінченко. – Харків : Віват, 2023. – 560 с., іл.
      Наприкінці липня 1991 року в доповідній КГБ Голові Верховної Ради УРСР Леонідові Кравчуку повідомляли про сценарій можливого розпаду СРСР, який спрогнозували в США. Голова КГБ СРСР Володимир Крючков стверджуватиме, що ще кількома роками раніше комуністичні спецслужби відчували наближення колапсу. 
Що відбувалося за лаштунками Серпневого путчу, який зробив розпад СРСР швидким і незворотним? Як сталося, що із чотирьох сценаріїв розвитку подій, описаних у прогнозі ЦРУ, українці обрали найрадикальніший — «Розпад»? 
У цій книжці автор поденно відтворює події 1991 року. Наводить ще донедавна секретні архівні документи ЦРУ і КГБ. Уперше зіставляє спогади учасників і свідків здобуття Україною незалежності: політиків, істориків, письменників. І відповідає на запитання, хто насправді зруйнував імперію зла.

   





#Голоси. Антологія військових письменників / упоряд. Т.Пилипець. – Київ : ФОП Степурін Ігор Миколайович, 2023. – 260 с.. іл.
     У 2019 році за безпосередньої участі директорки Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяни Пилипець народився Всеукраїнський форум військових письменників, платформа, на якій діючі військові ЗСУ, журналісти, ветерани АТО/ОСС, волонтери мали змогу потоваришувати, презентувати свої книги, почути слова вдячності і натхнення. З початком повномасштабного вторгнення автори форуму стали на захист України.
     В альманасі зібрані прозові та поетичні тексти, а також роздуми тридцяти учасників Всеукраїнського форуму військових письменників, що стали рефлексіями, а почасти і хронологією пекельних місяців 2022–2023 років.

 










Троян, С. Грані війни: Мережевий щоденник історика / Сергій Троян. – Київ : Ніка-Центр, 2023. – 272с.
      У щоденнику відомого українського історика Сергія Трояна відтворений перебіг подій першого року повномасштабної російсько-української війни (24 лютого 2022 – 24 лютого 2023 рр.). Автор створив багатогранну розповідь громадянина, що переживає трагедії, які розкололи наш звичний світ. Емоційні екскурси у передумови та історичне підґрунтя, зовнішню політику, реакцію офіційного і неофіційного закордоння, внутрішні настрої, суто бойові дії узагальнюють досвід пересічного українця, пов’язаний з життям і війною, викликають співпереживання і великий інтерес до описаних подій.
      Видання буде корисним для підтримки наших співгромадян як всередині країни, так і за її межами, зробить зрозумілішими події, що відбувалися, мають місце сьогодні та дають надію на перемогу й мирне життя – своєрідний маніфест української нескореної нації. 

  








Максименко, О. Пряма мова: хроніки захисту / Олена Максименко. – Харків: Віват, 2023. – 304 с., іл.
      Як кажуть американці, freedom is not free, свобода не безкоштовна. Тож, рано чи пізно ворог, який століттями прикидався то «братом», то «визволителем», мав пролити кров українців. А ми — сплатити «рахунок». Відтак ця війна стала однією з фаз становлення України, бо воювати доводиться і з окупантом, і з упередженнями. Вона показала, скільки всього нам ще треба зробити, і що свобода — найвища цінність.
     До збірки увійшли історії людей різної статі, віросповідання, національності, різного фаху і віку, але зі спільним знаменником у цінностях і меті. Дехто з них звично продовжує свою боротьбу на фронті, наближаючи одну на всіх перемогу. Декого з них вже немає в живих, але їхні історії, безцінні волокна загального полотна, мають жити вічно.








       Запрошуємо до читання!
 
Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram


Коментарі: Залишити коментар
 
X