Слідкуйте за нами

09-05-2024

Європейська література подарувала людству неймовірну кількість крутезних письменників та захопливих книг, що стали світовими бестселерами. Вона охоплює небувалу кількість тем і жанрів. Серед книжок цього огляду – соціальна проза, детективи, фантастика а також історії про підліткову дружбу, кохання та зраду.

Не знаєте, з чого почати читати сучасних зарубіжних письменників? Радимо розпочати із бестселерів, які є у книжковому фонді нашої бібліотеки.

Популярну британську письменницю Рут Веа називають Агатою Крісті нашого покоління. До вашої уваги блискучий психологічний детектив:

Веа Р.
Поворот ключа: роман / Рут Веа. - Київ: ВИДАВНИЦТВО РМ, 2024. - 349 с.

Головна героїня Ровен пройшла співбесіду й буде працювати нянею у «розумному будинку», повністю облаштованому новітніми технологіями, які голосовими командами вмикають світло, музику чи кавомашину, регулюють опалення. Але не все так добре, як здається на перший погляд. Діти, за якими має наглядати Ровен, її не люблять, будинок ніби живе своїм життям: вночі чути якісь кроки, може несподівано гучно залунати музика, а залишивши двері зачиненими, потім знаходиш їх відчиненими. І вже наступного дня замість спокійної роботи у затишному домі Ровен опиняється у в’язниці за вбивство дитини. Жінка намагається довести свою невинність. Проте разом із тим виявляється, що вона має свої таємниці і брехала своїм працедавцям. Що ж насправді сталось в будинку і які секрети приховує героїня роману?

Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих та філії № 2.








Літературний талант Фредріка Бакмана - сучасного шведського письменника важко переоцінити, підтвердження тому -  армія шанувальників, які з задоволенням читають ці теплі, життєві романи.

Бакман Ф.   
Переможці : роман / Фредрік Бакман. - Київ : КНИГОЛАВ, 2023. - 697 с.  
Це - завершальна частина трилогії про хокейну команду та життя містечка Бйорнстад. Автор переносить читачів у події, які відбуваються за два роки після історії, описаної в книзі «Ми проти вас» і, яку досі ніхто не хоче згадувати. Пройшло 2 роки після згвалтування хлопцем - хокейною зіркою доньки спортивного менеджера клубу. Життя усіх учасників подій докорінно змінилося, проте чи стали вони іншими?

Поки жителі містечка Бйорнстад намагаються подолати минуле, великі зміни вже на горизонті. Хтось повертається додому після тривалої відсутності, хтось закохується, хтось пробує врятувати шлюб, а хтось піде на все, щоб врятувати своїх дітей. Хтось підкориться ненависті, хтось буде битися, а хтось візьме в руки рушницю і піде до катка. То чим же готові пожертвувати жителі Бйорнстада заради свого дому?

Історія сподобається поціновувачам сучасних романів та мелодрами.

 Цю, та інші книги  з трилогії Бакмана («Ми проти вас»; «Ведмеже місто») ви знайдете у відділі обслуговування дорослих.






Яцек Дукай - один із найцікавіших сучасних польських письменників, лауреат численних  відзнак та нагород за творчість у галузі фентезі та наукової фантастики. Твори, які увійшли до збірки 

Дукай, Я.
В краю невірних : Хід Генерала ; Кафедральний Собор ; In partibus infidelium ; Ксаврас Вижрин ; Справа Рудрика З. ; Приятель істини ; Готика ; Портрет нетоти; Втрко / Яцек Дукай. - [Львів] : Астролябія, 2023. - 523 с.   стали справжніми бестселерами цього краківського письменника, гідного спадкоємця традицій Станіслава Лема.

Оповідання «Хід Генерала» - це повноцінна наукова фантастика, де незважаючи на приголомшливі технології, все ж в основі всього лежить магія. Крім того, тут  присутні надприродні магічні істоти, характерні для фентезі. Про що розповідь? Про боротьбу за владу – війни, зради, перевороти й підступ. 

«Кафедральний собор». Це також наукова фантастика, проте наскрізь просякнута теологією. Розповідь ведеться від імені отця, який за дорученням Церкви прибув на один з віддалених планетоїдів, щоб підготувати звіт щодо ймовірно чудотворної святині перед тим, як Ізміраїди стануть недосяжними людству. 

«In partibus infidelium» -  фантастичне оповідання цілком і повністю присвячене теологічним питанням: що таке душа? чи лише людина нею наділена?

Жанр роману «Ксаврас Вижрин» - альтернативна історія з окремими фантастичними елементами. 

Перша світова війна закінчилась не так, як у підручниках історії. Її наслідки призвели до зникнення Польщі (і не лише її) як такої, а польську культуру намагалися викорінити, відправляючи народ тисячами в Сибір, забороняючи мову, національну символіку, навіть традиційні імена. Головним героєм, від імені якого ведеться розповідь, є Ієн Сміт – американський репортер. Він нелегально перетинає радянський кордон, маючи на меті записати серію репортажів. Та потрапивши в саме осердя війни, в лапи Звіра, головним завданням стає виживання, повернення додому здоровим фізично й психічно. 

«Справа Рудрика 3» - також альтернативна історія. Уявіть собі, що стало можливим створення абсолютно точних клонів людей, причому ці клони такі ж не лише фізично, вони успадковують характер, спогади, спосіб мислення, словом – усе. А тепер уявіть, що хтось з цих ідентичних людей скоїв злочин. Хто винен? Кого карати?

Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих, у філіях 12, 457


Мабуть, кожному з нас хотілось трішки розслабитись і поринути в якусь романтичну історію. Пропонуємо книжку британської письменниці Бет О’Лірі, яка змусить вас пригадати романтику живого листування, занурить в авантюрні пригоди.

О'Лірі, Б.  
Квартира на двох / Бет О'Лірі. - Харків : Vivat, 2022. - 334 с. 

Вони спали в одному ліжку, але ніколи не зустрічалися. Редакторка Тіффі та медбрат Леон — співмешканці, яким заборонено бачитися. Таке правило житла з підселенням. Винаймати одну квартиру й перебувати там у різний час, не перетинаючись. Записки - єдиний спосіб спілкування. Так хлопець і дівчина говорять про все. Тіффі дізнається, що Леон намагається витягти брата з в’язниці. Сама Тіффі рятується від переслідувань схибленого колишнього. Їхні життя невідворотно перетинаються. Але закохатися у свого сусіда, та ще й заочно, — означає порушити правило. Та, можливо, це єдиний шанс нарешті зустрітися...

В основу ідеї покладена реальна історія авторки. Щоб дізнатись більше завітайте по книгу до філії № 125






Швейцарський письменник Жоель Діккер до цих пір вважався «самим американським» із європейських письменників. Але у своєму романі «Загадка 662 номера» він всіх здивував, вперше вибравши місце дії книги - Швейцарію.

Діккер Ж. 
Загадка 662 номера: роман / Жоель Діккер. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2023. - 705 с.

Одного грудневого ранку у розкішному готелі у швейцарських  Альпах відбулась трагедія: на підлозі  номера  622  знаходять труп. Поліції так і не вдається розкрити справу.  З часом, люди  забули про цю страшну подію.

 Через багато років в той самий готель, щоб оговтатися від розриву стосунків приїжджає письменник. Він, навіть, не уявляє, що закінчить розслідувати давній злочин, та ще й не сам: Скарлетт, прекрасна гостя й письменниця-початківка, що зупинилась у сусідньому номері, буде супроводжувати його в пошуку, а також намагатиметься збагнути, як написати хорошу книжку.

Що сталося тієї ночі? Відповідь на це питання знайдемо в цьому диявольському детективі, побудованому з точністю швейцарського годинника. Жоель Діккер розповідає про розслідування, яке поєднує любовний трикутник, ігри з владою, зради і заздрість у не такій вже спокійній Швейцарії, де правда сильно відрізняється від усього, що ми собі уявляли.

Книга знаходиться у філії №2 та філії №5.

Автобіографічний роман бельгійської авторки Амелі Нотомб - це любовна історія 21-річної бельгійки Амелі і японця Рінрі, що розповідає про зіткнення японської та європейської культури. 

Нотомб А.
Токійська наречена : [роман] / Амелі Нотомб. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 159 с.    

Амелі приїздить у Японію, щоб пізнати культуру цієї країни та вивчити японську мову. Рінрі — японець, студент факультету французької філології. Вони обоє — немов люди із різних світів, але Рінрі закохується в цю дивну дівчину, таку близьку й далеку водночас. Амелі має мрію: зійти на Фудзіяму і зустріти на вершині цієї гори перші промені ранкової зорі. Лише так вона зможе глибше пізнати Японію і краще зрозуміти себе. Мрія Рінрі — одружитися з Амелі. Кожен із них іде до своєї мети, досягаючи власних вершин і пізнаючи себе, і врешті віднаходить щось більше, ніж кохання.

Книга у відділі обслуговування дорослих














Спеціально, для любителів таємничих історій, містики і всього загадкового нова книга іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона  

Сафон К.Р.  
Володар Туману : роман / Карлос Руїс Сафон. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. - 187 с.          

Родина тринадцятирічного Макса переїздить до тихого прибережного містечка. Та з першого ж дня хлопець відчуває щось дивне. Ці старовинні будівлі та химерні вулички — наче живі. І ці скульптури — здалося, чи вони ворушаться? Стрілки годинників тут інколи починають рухатися у зворотному напрямку. А під час буревію з морського дна підіймаються затонулі кораблі. Загадкою оповита історія колишнього господаря будинку, де оселилася родина Макса. Та ось дивний доглядач маяка розповідає легенду про безжалісного й могутнього Володаря Туману, який століттями панував у цих краях. А тепер він повернувся, щоб зібрати борги минулого…

Якби Стівен Кінг писав для дітей, він міг би написати цей роман. Переконайтеся в цьому самі. Книга у відділі обслуговування дорослих.





Роман популярної хорватської письменниці Катаріни Соломун здобув беззаперечне визнання на батьківщині й продовжує підкорювати світ. В ньому авторка підіймає гостру проблему – булінг у школі. Чи під силу п’ятнадцятилітній дівчині подолати всі виклики і залишитися людиною? Дізнайтеся у романі  Соломун, К.   Виставлю тебе на Facebook : повість / Катаріна Соломун. - Київ : Рідна мова, 2019. - 190 с.     

В центрі сюжету – дві подруги, які стали ворогами. Хана й Теса познайомилися, коли вступили в гімназію. Та від самого початку в їхніх відносинах щось пішло не так: дві героїні йдуть у нове життя різними шляхами  і, здається, їх стежки не мали б перетнутись. Та доля розпорядилась по-іншому. Дівчатам доведеться пройти запеклий бій: одна з одною, з самими собою і з батьками, які тиснуть на дітей власними комплексами. Перше кохання, ревнощі й заборонені прийоми — ось ключові складові оповіді, що не дають відірватися від читання ні на мить.   

Неймовірна історія про підліткову дружбу, кохання та зраду  у філії  №1.


Слідкуйте за нашими новинами на Facebook, Instagram та Telegram

Коментарі: Залишити коментар
 
X