Слідкуйте за нами

24-04-2024

Климчук К.  Літо, коли сонце стало чорним : повість / Костянтин Климчук. - Біла Церква : Час Змін Інформ, 2023. - 103 с.  

     Це історія про трагедію на Чорнобильській АЕС. Автор розповідає про одинадцятилітнього хлопчика Женю, дитинство якого переривається подією, яка назавжди змінила його життя. Аварія на Чорнобильській АЕС зриває з місця сотні тисяч людей. Малого хлопця закрутило у вихорі евакуації. Всі члени родини опинилися в різних місцях: діти — в піонерських таборах, батько ліквідовував аварію на атомній станції, а мама чекала всіх вдома.
     Історія про життя і брехню, співчуття і зневагу, взаємовиручку та лицемірство в СРСР. І все це очима одинадцятирічного хлопця. Хлопця, що прожив літо, коли сонце стало чорним.
     Сам Костянтин Климчук також має досвід евакуації через катастрофу, тож історія дещо біографічна.

   

  Книга знаходиться у філії №7 КЗК КМПБ







Купрієнко О.В.   Чорнобильська хроніка. Люди / Ольга Купрієнко, Алла Багірова. - Харків : Фоліо, 2021. - 206 с.  

      Це книжка-присвята героям, які 38 років тому ризикували своїм життям і здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Автор книги розкриває унікальні історії, пов'язані з цією трагедією, виходячи з досвіду своїх героїв - людей, чиє життя назавжди змінилося після аварії.
      Книга містить історії шістнадцяти борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони розповідають безкомпромісно чесно. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії; говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Книга дозволяє побачити унікальну точку зору на Чорнобильську катастрофу,  і не тільки показує через долі героїв масштаби того, що сталося, але й дає можливість кращого розуміння подій і їх впливу на людей.
      Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь. Справа живих — пам’ятати.
Не пропустіть можливість зануритися в особисті історії людей, переживших Чорнобильську аварію, і дізнатися більше про масштаб цієї катастрофи і її наслідки.

     За книгою звертайтесь до відділу обслуговування дорослих КЗК КМПБ




Векленко О.А.   Чорнобиль : етюди з натури. - [Харків] : Фабула : [Ранок], [2019]. - 144 с.

     Книжка спогадів учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художника, професора Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олега Векленка. Її можна назвати «щоденником ліквідатора». Автор розповідає у відвертій і критичні манері про те, як опинився в першій хвилі мобілізованих до Чорнобиля, про його особисті відчуття, пережиті в період перебування там в травні–червні 1986 року. Автор розказує, яким було повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.

     Книга знаходиться у секторі документів іноземними мовами КЗК КМПБ







Андржеєвський А.В.   Чорнобильська бувальщина : [спогади] / Анатолій Андржеєвський. - Київ : Гамазин, 2019. - 155 с.

      Розповідь про ліквідацію Чорнобильської катастрофи з перших вуст: про те, якою була Прип'ять до вибуху на ЧАЕС, як гасили пожежу, евакуйовували населення, зводили тимчасові містечка для ліквідаторів і вже постійне для працівників електростанції Славутич. Автор відтворює «буденний жах» катастрофи, в якому абсурдність межує з героїзмом. Спомини автора рясно доповнюють вирізки з тогочасної преси й розвідок, присвячених подіям тихий часів, особисті фото. 

      За книгою звертайтесь до відділу обслуговування дорослих КЗК КМПБ












Шовкошитний В.   Чорнобиль : я бачив : повість / Володимир Шовкошитний. - Київ : Український пріоритет, 2019. - 326 с.

      Унікальна книга про Чорнобильську катастрофу. Посекундний розвиток аварії, інтерв'ю з очевидцями з різних підрозділів ЧАЕС, пожежниками, бійцями воєнізованої охорони, рибалками. У творі поєднані спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежені долі літературних героїв, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха, показані перспективи повернення забруднених територій в народногосподарський обіг. У книзі спростовується безліч міфів, зокрема, породжених серіалом каналу НВО “Чорнобиль”.

      За книгою звертайтесь до відділу обслуговування дорослих КЗК КМПБ












Сущенко М.М.   Екскурс у Чорнобиль : ...земля загублених надій... / Марія Сущенко; фото Кирил Степанець. - Київ : [ПП "Агентство по розповсюдженню друку"], [2016]. - 271 с.

      Більш ніж через три десятки років після аварії на четвертому енергоблоці ЧАЕС інтерес до Чорнобиля не згасає, а, як це не дивно, росте. Як виглядає зараз покинута чорнобильська земля? Люди хочуть побачити своїми очима місто-легенду Чорнобиль.
      Цей альбом є фотолітописом техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи світового рівня. У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції. Ті, кому вистачає мужності, можуть побачити це на власні очі, відвідавши зону відчуження. Хто ж не ризикує побачити на власні очі «заборонені землі», тому в нагоді стане це художньо-публіцистичне видання «Екскурс у Чорнобиль».
       Книга проведе читача по пустих приміщеннях, дасть можливість заглянути в порожні квартири, зайти в осиротілі дитсадки, школи, магазини та інші будівлі. Усюди під ногами можна побачити уламки далекого щасливого життя: іграшки, дитячий черевичок, фотографії, листівки...

       За книгою звертайтесь до читальної зали філії №2 КЗК КМПБ 






Плохій С.М.  Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи. - Харків : Бібколектор, 2019. - 394 с.  

       Вихід кожної книжки американського історика Сергія Плохія є знаковою подією не лише в українському, але й у Західному науковому середовищі. Цього разу директор Гарвардського українського наукового інституту присвятив свою працю Чорнобильській катастрофі. За цю книгу автор отримав найпрестижнішу британську літературну премію в жанрі нехудожньої літератури. За словами самого автора, ця публікація є першою історією чорнобильської катастрофи від вибуху аж до закриття станції в грудні 2000 р. Закінчується вона розповіддю про спорудження нового саркофагу над пошкодженим реактором.
       У своїй звичній сенсаційній манері автор розповідає цікаві подробиці справжніх причин катастрофи — недбальства персоналу станції до техніки безпеки та першочергових причин спорудження станції.

За книгою звертайтесь до філії №2 КЗК КМПБ або до відділу обслуговування дорослих КЗК КМПБ





       


        Ці книги виникли, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися після неї. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. 


Коментарі: Залишити коментар
 
X