Слідкуйте за нами

25-10-2023
     Арєнєв В. Порох із драконових кісток [Текст]  / Володимир Арєнєв. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2020. -  208 с. 
     Старшокласницю Марту кличуть Відьмою — і не даремно. Характер у неї складний, та й життя непросте: батько поїхав на заробітки, тож жити доводиться з мачухою, яку Марта терпіти не може. А після випускного класу лишатися у Нижньому Ортинську вона не хоче: містечко занедбане, прикордонне, тут немає жодних перспектив для молодої амбітної дівчини… От тільки для вступу до столичного універу Марті потрібні гроші, багато грошей. І тому вона робить те, що в принципі законом заборонено. Викопує й заклинає те, що охоче купують на «чорному ринку», — давні токсичні кістки. Кістки драконів, що колись правили цією країною…
     Вир подій, який підхоплює Марту від початку її останнього учбового року — спонукає дівчину замислитися про світ, у якому вона живе, про своє місце у ньому. Несподіване повернення геть не схожого на самого себе батька; поліпшення відносин з мачухою, неочікувана зачистка наркомережі, на яку роками ніхто не звертав уваги; звична брехня та дивні нововведення у школі; нові наративи у телевізійних новинах — усе це, «наче запах підгнілих овочів, наче і не сильний», бентежить Марту, спроквола змушує її думати, зіставляти, вирішувати, кому вірити, а кому ні... Дорослішати.
     Як й інші книги Володимира Арєнєва, що вийшли друком у ВД «Києво-Могилянська академія», цей том містить кольорові ілюстрації знаного художника Олександра Продана, в яких уважний читач може розгледіти ключі до подій другої книги.
     Книга знаходиться  у філії № 3 КЗК КМПБ (дитяча бібліотека на Соборній)


 



    Грабовська І. Леобург [Текст] : роман / Ірина Грабовська. - Київ : КМ-БУКС, 2021. -  748 с. 
     Стімпанк-фантастика - рідкісний птах на наших теренах, а цікава стімпанк-фантастика трапляється ще рідше.
Дилогія "Леобург" — один з небагатьох творів у жанрі стімпанк в українській літературі. Зазвичай елементи стімпанку — ретрофутуризм, антураж кінця 19 століття, масштабна індустріалізація і тріумф парових машин, експерименти зі струмом та створення керованих монстрів — тісно переплітаються з детективом, шпигунською лінією, містикою чи альтернативною історією. Як приклад можна навести фільми "Ван Гелсінг" (2004), "Смертні машини" (2018), книги з трилогії Скотта Вестерфельда "Левіафан", книгу "Вокзал на вулиці Відчаю" Чайни М'євіля.
     Отримавши у спадок старий маєток, Данило здогадувався, що його життя зміниться, але навіть уявити не міг наскільки. Адже будинок виявляється з секретом: з нього відкривається портал у паралельний світ — у місто митців і винахідників Леобург, де в небі пурхають невагомі літоциклетки і пливуть череваті дирижаблі, кудись у незвідане несуть своїх пасажирів стрімкі монорельси, парові механізми виконують хатню роботу... Проте над яскравим і на позір радісним Леобургом уже нависли чорні хмари: владу в місті захопив божевільний диктатор, а лещата зажерливих імперій, які хочуть підім'яти під себе останню обитель бунтарства, стискаються. Як вистояти в цій війні й урятувати чарівний Леобург, не втративши ні себе, ні свого кохання?
     Ірині Грабовській вдалося зберегти баланс пригод, наукових винаходів, військових дій та кохання, і розповісти захоплюючу історію альтернативного всесвіту.
     Книга знаходиться у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ


    Дяченки М. та С. Ритуал [Текст] : чарівний роман / Марина та Сергій Дяченки; авторизов. пер. з рос. Олекси Негребецького; худож. Владислав Єрко. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. -  304 с. : ілюстр. 
    Уявити собі українське фентезі без цієї книги і цих авторів неможливо. Один з найпопулярніших творів подружжя Марини та Сергія Дяченків, визнаних найкращими фантастами Європи, який розповідає захопливу історію про Принцесу, Дракона і Принца. Але принцеса — не слабка й сумна, Принц — не мінливий і благородний, а Дракон — зовсім не злодій, а навпаки. 
    Зазвичай, як у казках буває – прекрасну принцесу краде злісний та страшний дракон. А відважний прекрасний принц мчить рятувати дівчину, вбиває дракона, а далі за класикою – «і жили вони довго й щасливо, і померли в один день». А якщо принцеса зовсім не прекрасна? А химерна, допитлива, жива дівчина зовсім не з ангельським характером і не з прекрасними рисами обличчя? А дракон - зовсім не злісний звір, а цілком собі ... людина? Розумний, благородний, він не хоче творити зло і уподібнюватися до своїх кровожерливих предків? І принц далеко не такий хоробрий і порядний, як намагається здатися? Яка тоді вийде казка?
    В житті теж трапляється бути у полоні стереотипів, то ж почнемо позбавлятися їх за гарною книжкою.
    Книга знаходиться у відділі обслуговування дітей КЗК КМПБ та відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ




   
  Кідрук М.І. Не озирайся і мовчи [Текст] : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. -  506 с. 
    Містичний роман відомого українського письменника Макса Кідрука з елементами фантастики й жахів, який розкриває проблеми сучасного українського суспільства: домашнє насилля, надмірна жорстокість підлітків і проблема співіснування батьків і дітей.
Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.
    Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи. Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий - ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку. Хлопець не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ.
    Що знаходиться по той бік? - Одвічне питання людства. Та що врешті криється за завісою життя? Щоб дізнатися, достатньо просто не озиратися. І мовчати.
    Книга  знаходиться у філії № 1  та у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ


    Корній Д. Гонихмарник [Текст] : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. -  336 с. 
    У місті, яке пахне кавою й дощами, зустрічаються він і вона… Банально? Мабуть. Приблизно так починається більшість романів про кохання. А якщо написати по-іншому: зеленокоса студентка зустрічає у сучасному Львові таємничого незнайомця, який легко закохує в себе дівчат, котрі не можуть опиратися його магнетизму. Ба більше, він розуміє мову неба, повеліває хмарами, дощами, сніговіями. Тому що він дводушник-гонихмарник. Коли ж додати, що дівчина та — не звичайна відлюдькувата дивачка, а талановита художниця з роду непро́стих, то стає зрозумілим — цей роман не тільки про кохання. У ньому органічно переплелися терпка містика, праукраїнські вірування, стара магія гір, поліські легенди, призабуте прокляття характерника та наша реальність, в якій покровитель міста святий Юрій любить гуляти дахами, лузати гарбузове насіння і переконаний, що кохання таки сильніше за долю.
    «Гонихмарник» — книжка, насичена магією Львова й Карпат, це прекрасний приклад українського міфологічного і романтичного фентезі.
    Книга знаходиться у філії №1, філії №2, філії №5, філії № 8, відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ




  
   Корній Д. Зворотний бік світла [Текст] : роман / Дара Корній. - 3-тє вид., стереотип. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. -  320 с. 
    Поки прихильники сутінкової саги сумують над тим, що роман Стефані Маєр завершився, її українська колега Дара Корній започаткувала власну сагу.
    Зазирніть у чорну душу темного безсмертного – і ви побачите там кохання, яке виточило лють. Сутінки спустилися на світ Чотирьох Сонць, коли лихий Стрибог, стоячи на Дівич-горі, віддавав накази нищити, палити все, що було дорого Птасі – на той час безпорадній дівчинці. Це згодом вона стане найсильнішою зі світлих безсмертних і…. пробачить йому, і покохає, і приборкає звіра…
    Це міфічні світи, де живуть боги і безсмертні. Там є свої закони існування. А й ще один світ - реальний людський. І там проживає 17-річна Мальва - обрана, безсмертна, опікувана Птахою, але Мальва навіть не здогадується про те, хто вона насправді і хто її батьки. Однак коли у міфічному світі порушується рівновага, Мальва отримує з того світу оберег, який має підготувати її до життя в іншому світі, допомогти їй обрати один із двох наявних світів - світлий або темний, аби згодом захищати його.
    Книга знаходиться у філії №1, філії №2, філії №5, філії №6, філії № 8, відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ




   Нікуліна А. Завірюха [Текст] : роман-чар / Анастасія Нікуліна; передм. Д. Корній. - Харків : Vivat, 2019. -  368 c
    «Завірюха» - третій роман Анастасії Нікуліної, до того ж фентезійний, на відміну від перших двох. Книга вражає самобутністю, розповідями про богів та звичайних людей. Книга про сім'ю, довіру, пошану, боротьбу, узи, які пов'язують навіть не рідних по крові людей.
Історія нам розкаже про кохання Завірухи і звичайної дівчини Лесі. Здавалося б що тут особливого. Але Завірюхи - це ті хто спілкуються лише думками і не мають емоцій. Ну майже. Але ось так одного разу зустрівши Лесю, Яр розуміє, що вона єдина.
    Заради звичайної людської дівчини він порушив тисячолітні закони та пішов наперекір самим богам. Яр — син давнього роду Завірюх, наділених могутньою силою. Та кожних чотири роки вони кидають власні домівки, щоб утекти від неминучої ненависті людей. А все тому, що через жорстоке прокляття втратили найголовніше: любов.
    Хто стане на бік світла, щоб протистояти пітьмі? Чи почують Великі молитви смертних? Часу обмаль. Адже темрява вже оселилася в душах людей та могутніх богів...
    Книга знаходиться  у філії № 3 КЗК КМПБ (дитяча бібліотека на Соборній)


    
   Пагутяк Г. Слуга з Добромиля [Текст] : роман / Галина Пагутяк. - Львів : ЛА "Піраміда", 2012. -  198 с. 
   В окрузі старовинного галицького містечка Добромиль в часи середньовіччя у вдови, яку вважають відьмою, народжується син. «Байстрюк!» – зневажливо називають хлопчика односельці поміж себе, однак насправді він є дхампіром (сином мертвого опиря і відьми), істотою іншої раси з особливими магічними властивостями. Саме йому протягом 800 років в різні історичні епохи доведеться стати для добромильської землі опікуном і захисником.
   Галина Пагутяк відправляє читача в містичну мандрівку Галичиною протягом 800 років. Початок твору вже дає зрозуміти читачу, що роман - готичний. Герой, що матиме кілька імен, зустрінеться з князями, магнатами, купцями, селянами, не заспіває своєї смертоносної пісні і навіки стане обороною для Добромильської землі.
   За книгу «Слуга з Добромиля» авторка, Галина Пагутяк, яку називають наймістичнішою письменницею України, стала лауреатом Шевченківської премії 2010 року.
   Книга знаходиться у філії №2 КЗК КМПБ









   Самборська С. На іншому боці [Текст] / Софія Самборська. - Київ : ФранкоПак, 2023. -  290 с.

   Це химерна повість від молодої кременчуцької письменниці Софії Самборської про дівчину, яка потрапляє у паралельний світ, у вигляді величезного будинку, в якому головна героїня ховається від соїх реальних проблем. Але вони не зникають навіть у паралельному світі.
   Однієї ночі життя директорки дитячого притулку назавжди змінюють дивні знаки на долонях. Несподівано вона потрапляє до Будинку, з якого немає виходу. Його населяють люди-химери: Дівчина-Погода, Чоловік Без Обличчя, Мармурова діва. Вони вважають, що Будинок рятує їх від сирої буденності, захищає, укриваючи собою. Однак поступово він починає поглинати їх. Чи існує вихід з цього Будинку? Як зміниться життя кожної жертви?
    Зі слів самої авторки - це «Триста сторінок джерельної води з претензією на філософію, таємничих персонажів, абсурдний потойбічний світ і молоду дівчину, яка заплуталася в собі».
    Книга знаходиться у філії №1 та у відділі обслуговування дорослих КЗК КМПБ


Коментарі: Залишити коментар
 
X