Слідкуйте за нами

31-08-2023
Генна К. Соловей [Текст] : роман / Крістін Генна. - Київ: Наш Формат, 2023. - 462 с.
    Франція охоплена вогнем Другої світової. Великі міста й маленькі селища окуповані нацистами, у небі – ворожі літаки, а навкруги – зневіра, смерть і страждання. В’янн Моріак – сільська вчителька, яка, провівши на війну свого чоловіка, змушена щодня докладати неймовірних зусиль, аби врятувати свою родину: виживати без їжі і грошей, ділити дах із ворогом і пережити нелюдські страждання.
    Її вісімнадцятирічна сестра Ізабель приєднується до партизанського руху спротиву. Разом зі своїми однодумцями вона вірить, що Франція вистоїть і, рано чи пізно, ворог буде переможений. Поки тисячі французів, скорившись ворогові, намагаються пристосуватися до сумних обставин, тендітна дівчина, на яку полює Вермахт та СС, стає невловимим провідником, що рятує десятки військових пілотів, переправляючи їх таємним маршрутом через Піренеї.
    В’янн та Ізабель дуже різні, і на цій війні – у кожної з них свій шлях і свій подвиг.






Гнатко, Д. Щоденник безнадійно приреченої [Текст] : роман / Дарина Гнатко. - Харків : КСД, 2023. - 334 с.
    Євгенія, Женя, Єуженія… Її по-різному називали упродовж останніх трьох років Другої світової війни, поки вона долала важкий шлях, який довелося пройти від рідного українського села до Польщі, з Польщі до Німеччини й назад. Євгенія Скриль вижила під час Голодомору, її сім’я зазнала утисків з боку комуністів, пізніше у пам’яті закарбувалась жорстокість німецьких нацистів. Козацьке коріння, прагнення волі й доброта людей дали Євгенії змогу вибратися живою з двох таборів смерті, а також пізнати справжнє кохання серед страждань і зради. Однак чи судилося їй разом з коханим чоловіком подолати всі перепони? Про це розкажуть сторінки щоденника.










Джіо С. Ожинова зима [Текст] / Сара Джіо. - Харків : Vivat, 2023. - 315 с.
    Сіеттл, 1933. Самотня мати Віра Рей цілує свого трирічного сина Даніеля, вкладає спати й вирушає на роботу в нічну зміну в місцевий готель. Вона повертається, щоб виявити, що травнева хуртовина вкрила місто снігом, а її хлопчик зник. На замерзлій вулиці Віра знаходить його улюбленого іграшкового ведмедика, а сніг замітає будь-які сліди її сина чи злочинця.
    Сіеттл, 2010. Репортер «Сіеттл Ґеральд» Клер Олдрідж отримує завдання написати про першотравневу «ожинову зиму» (пізнє весняне похолодання) і її двійника з минулого. Вона дізнається про викрадення, яке так і залишилося нерозкритим, і присягається віднайти правду. Виявляється, що між життями цих двох жінок існує багато несподіваних паралелей…






Кір'ян О. Щебетала пташечка [Текст] : роман / Оксана Кір'ян. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2023. - 316 с.
    Рената — дивне й чудернацьке ім’я, яке дісталося звичайній сільській дівчинці, напівсироті, що змушена жити під одним дахом з лихою мачухою. Після школи Ренатка хотіла навчатися десь у великому місті, а натомість мачуха з чоловіком вже наперед визначили її долю: після восьмирічки — робота в колгоспі і, звісно, заміжжя. Та інколи життя несподівано підкидає сюрпризи. Виявляється, Ренатка насправді живе серед чужих людей, а її рідний батько десь у далекій столиці. Укотре зіштовхнувшись із жорстокістю мачухи, дівчина вирішує покинути свій дім та вирушає на пошуки батька. Чи вдасться Ренатці його відшукати та які випробування підготувала доля цій дівчині з незвичним ім’ям?









Мойєс Д. Крамничка на розі [Текст] : роман / Джоджо Мойєс. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2023. - 477 с.
    Здавалося, у цій маленькій та затишній антикварній крамничці можна знайти все — від старовинних книжок до дивовижних прикрас, які в минулому носили великосвітські красуні. А ще тут можна випити філіжанку найсмачнішої в усьому містечку кави, яку бездоганно варить власниця магазину Сюзанна. Так, "Пікок Емпоріум" — місце прекрасних речей та пристрасних таємниць. Одну з таких таємниць має сама Сюзанна. Вона й досі вважає себе винною у смерті своєї красуні-матері Афіни. Постійні конфлікти з батьком, мачухою й чоловіком лише підливають олії до вогню. Та коли секрети минулого її матері перестануть бути секретами, життя Сюзанни зміниться назавжди. Помилки Афіни вкажуть їй шлях до прощення й омріяної свободи. А ще — до справжнього, палкого кохання…









Нанетті А. Містраль [Текст] : повість / Анджела Нанетті. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 229 с.
    Це морська й чуттєва історія зростання та пошуку себе хлопця Містраля, що, подібно до сильного й непереборного вітру, на честь якого його й назвали, почувається самотньо й розгублено на своєму Чорному острові, королем якого він є. Та нікому не вдається приборкати його вольовий характер — ані татові, на якого він так схожий, ані мамі чи бабці. І немає для Містраля нічого кращого, ніж бути наодинці з морем і вірним псом Пінявкаю та розкривати тисячі таємниць, що криються у хвилях... Так і триває аж до тієї миті, коли на острові з’являється маленька іноземка на ім’я Хлоя, що перевертає його життя. Їй не властиві жодні упередження, і завдяки їй Містраль відкриває для себе не тільки глибини моря, але й — кохання.











Рільке Р.М. Сонети до Орфея [Текст] : поезія / Райнер Марія Рільке. - Брустури : Дискурсус, 2022. - 147 с.

    П’ятдесят п’ять сонетів, що належать до класики світової літератури. Їх Рільке написав у лютому 1922 року, коли мешкав у швейцарському замку Мюзо. У підзаголовку сонетів Рільке зазначає, що вони — надгробний пам’ятник для Вери Окама Кнопп. Ця дівчина була донькою товаришки Рільке, танцівницею і померла від лейкемії у віці вісімнадцяти років. Сонети до Орфея сповнені античних мотивів, зокрема ремінісценцій до міту про Орфея і Еврідіку. Водночас у них звучать рефлексії поета щодо його сучасности, модерної доби.









Тейлор Т. Маламандер [Текст] : роман / Томас Тейлор. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 357 с.
    Хоча Герберту Лемону лише одинадцять років, він уже працює у столі знахідок готелю «Ґранд Наутілус». Одного разу перед ним постає особливе завдання: повернути не загублену річ — а дівчинку, яка вдерлася до його комірчини. Батьки Вайолет зникли дванадцять років тому, коли вона була ще немовлям. Герберт і Вайолет беруться відшукати хоч якісь зачіпки… що приводять їх до легенди про моторошного маламандера. Чи дійсно міфічний і страшний маламандер повернувся до Морського Аду?..
    «Маламандер» — перша книжка в серії «Легенди Морського Аду» британського дитячого письменника та ілюстратора Томаса Тейлора. Тож пригоди тільки починаються!







Шваб В. Е. Незриме життя Адді Лярю [Текст] / В. Е. Шваб. - Київ : Книголав, 2022. - 543 с.
    Далекого 1714 року у Франції одна дівчина укладає фаустівську угоду, щоб отримати вічне життя. Але угода виявляється прокляттям: тепер її забуватимуть усі, кого вона зустріне на своєму шляху.
    Так починається неймовірне життя Адді Лярю, її приголомшлива подорож століттями і континентами, історією і мистецтвом, під час якої вона шукає способу залишити слід у світі.
    Проте одного дня, триста років по тому, все змінюється, коли Адді в одній непримітній книгарні натрапляє на юнака, який пам’ятає її ім’я.










Щербина М. Усі під підозрою [Текст] : повість / Маруся Щербина. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. - 195 с.
    Остап мріє стати детективом. І ось трапляєть¬ся нагода: у школі зникають козацькі монети! Звісно ж, хлопець одразу береться шукати злочинців. І не сам: виявляється, його брат Олег теж зацікавився дивним зникненням монет, як і Соня, новенька зі школи. Утім, розслідувати злочини — не лише дуже захопливо, а й важко, бо під підозрою опиняються геть усі. На друзів чекають шалені пригоди: загадкові справи, допити, справжнісінькі скарби і навіть замки з привидами. Чи вдасться юним детективам знайти винних?












1.   Асєєв С. В. Шелест бамбукового гаю [Текст] : коротка проза / Станіслав Асєєв. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. - 125 с.
2.   Бічуя Н. Шпага Славка Беркути [Текст] / Ніна Бічуя. - Львів : Апріорі, 2022. - 148 с.
3.   Бішоп С. Море історій [Текст] / Сильвія Бішоп. - Харків : Читаріум, 2022. - 84 с.
4.   Буренков В. М. Дніпропетровський клан серед політичних еліт УРСР та СРСР (кінець 1920-х - початок 1990-х  рр.) [Текст] : монографія / В. М. Буренков. - Запоріжжя : Гельветика, 2020. - 289 с.
5.   Гуменюк Н. П. Тінь Командора [Текст] : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2023. - 237 с.
6.   Клен Ю. Попіл імперій [Текст] : поеми / Юрій Клен. - Полтава : Рік, 2021. - 251 с.
7.   Ковпак В. В. Вибране [Текст] / Володимир Ковпак. - Полтава : Дивосвіт, 2023. - 754 с.
8.   Пріст К. Престиж [Текст] : роман / Крістофер Пріст. - Харків : Фабула, 2022. - 399 с.
9.   Русь, Малоросія, Україна [Текст] : галицькі українці у пошуках власного імені (ХІХ - перша половина ХХ століть). - Львів : Логос, 2021. - 463 с.
10. Тридцять [Текст] : збірник оповідань. - Ямпіль : СПД ФО Пелешко О. О. "Літвир", 2023. - 97 с.
    

    


Коментарі: Залишити коментар
 
X