Слідкуйте за нами

14-06-2023

Всіх приваблюють далекі країни, неспокійні моря і величні гори. А що робити коли немає можливості вирушити у подорож? 

Вихід є!  Ви можете відкрити книгу і перенестися в будь-яку точку цього світу, використовуючи тільки свою уяву. Разом з героями книг ви переживете карколомні пригоди, відвідаєте дивовижні місця нашої планети.

Для тих, хто хоче відкрити для себе Україну пропонуємо  унікальне видання:

Логвиненко Б.А.   
Ukraїner. Країна зсередини. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 308 с.   

Це результат кількарічної експедиції Україною, здійсненої в рамках медіа-проєкту «Ukraїner». Видання розповідає про всі історичні регіони України від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. 

На сторінках книжки показані найвизначніші, найцікавіші та найдивніші моменти мандрівки, які відкривають сучасну Україну по-новому та надихають на подорожі по всіх куточках нашої мальовничої країни. У книзі зібрано історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною.

«Ukraїner» доводить, що Україна — незвичайна, складається з цікавих місць, населена талановитими людьми, що її потрібно досліджувати та відкривати далі.

Книги про експедиції — це завжди дещо захопливе. Як відбувалася подорож? Які перепони виникали на шляху? Чим, зрештою, усе закінчилося?




Книжка: Курус І.   Знайти Атлантиду. Подорож у безодню : [роман] / Ігор Курус. - Харків : Фоліо, 2020. - 222 с.    належить  саме до таких.

Захоплений прадавнім минулим українських земель, професор Войцеховський, викладач Київського університету, висунув цікаву гіпотезу про існування міфічної Атлантиди, та ще й не деінде, а на території сучасної України. Після суперечки із примхливою студенткою він, вирушає в експедицію на місце можливого існування легендарної держави. Але в експедиції його супроводжуватимуть модниця Юля, через яку, власне, й виникла суперечка, і студент Нестор, безнадійно закоханий у свою одногрупницю. Чи знайдуть вони Атлантиду і як їх змінить ця подорож дізнаємося на сторінках пригодницького роману, заснованого на маловідомих дослідженнях прадавньої історії Північного Причорномор’я та подіях, які мали місце у житті автора.

Сучасні пригодницькі книги – це захопливі мандрівки у будь-які куточки нашої планети. Одними з перших у новому тисячолітті українських книжок про мандрівки стали «Мексиканські хроніки» Макса Кідрука.

 Кідрук М.І.  
 Мексиканські хроніки : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 256 с.

 «Мексиканські хроніки» – це розповідь про його дебютну мандрівку до Мексики від західного до східного узбережжя. Він здійснив її, коли ще був аспірантом. Ця подорож змінила все його життя. Коли Макс вирушав у мандри до країни своїх дитячих мрій, то він не міг навіть здогадатися, що вона подарує йому не лише вир щасливих спогадів, яскравих пригод, а й нових друзів.

За яку тему не взявся б Макс Кідрук,  будьте впевнені, він зануриться у її вивчення на всі сто. Тож чекайте найдрібніші деталі з життя індіанців Еквадору, Перу, Чилі у книзі: 

Кідрук М. І.   
Подорож на Пуп Землі. В 2-х т. / Максим Кідрук. - Київ : Нора-Друк, 2010.

Це – пригодницька сага про двох мандрівників — молодого українця та його чеського товариша, які натоптали 6000 км Південною Америкою від Кіто, столиці Еквадору, через усе Перу аж до Сантьяго, і пройшли все це заради одного: аби потрапити на Пуп Землі і доторкнутися до таємниць острова Пасхи. 

Книга розповість про далекі краї, де відчайдушні головорізи з легкістю випотрошать тельбухи необережним мандрівникам, підловивши їх при перетині кордону, де грізні андійські демони потай прослизають у душі подорожніх і манять їх на вершини неприступних хребтів, на яких сотні років тому могутні інки будували свої фортеці, ховаючи величні храми та цитаделі високо поміж хмар, де присмак смерті на губах, змішаний з пустельним піском, примушує полюбити пустелю Атакама, найсухіше місце на Землі





Прекрасну можливість помандрувати чужими очима, не встаючи з дивана дарує книга : 

Любка А.С.  
 У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани. - [Чернівці] : Meridian Czernowitz, 2019. - 383 с.

Книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. 

Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями; як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу; де й коли македонські даїшники видурюють хабарі; в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися; скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно. Автор долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.

Продовжуємо пропонувати вам книжки про подорожі далекими світами від українських авторів.

Чапай А.
Авантюра ХL : [збірка] / Артем Чапай. - Харків : Vivat, 2017. - 349 с.

Авантюра є авантюра: студент Києво-Могилянської академії перед захистом диплому позичає трохи грошей і вирушає автостопом до Північної та Центральної Америки. Заробляючи на дорогу під час подорожі, проїжджає Мексикою, Кубою, Белізом, Ґватемалою, Гондурасом, Сальвадором, Нікараґуа. Він знайомиться з десятками чудових людей, знаходить близьких друзів. 

Дотепна, весела, щира і легковажна манера оповіді робить книгу близькою до читача, а вживання молодіжного сленгу дуже легко створюють враження, що ви не текст читаєте, а сидите десь у колі друзів, і один з них, такий собі Антон Чап'як, розповідає про те, як трохи передумав захищати диплом в Могилянці і натомість вирішив помандрувати.

Однак, «Авантюра» – це не лише веселі оповідки мандрівного студента-філософа. Автор описує  також особливості та життя тих країн, в яких довелося побувати, не з точки зору туриста у відпустці, а так, як бачить їх людина, що мандрує автостопом, спить в наметі і не завжди має за що поїсти. Артем Чапай  розповідає  про корупцію на митницях, роботу міграційних служб, про важку працю бідних і дивні забаганки дуже багатих. Він, до слова, навіть встигає в ході своєї мандрівки брати участь в мітингах, акціях протесту і революції!

Книги про подорожі завжди надихають на нові звершення.

Мемуарний роман  Гілберт Е.   Їсти, молитися, кохати : історія жінки, яка рік мандрувала Італією, Індією та Індонезією, шукаючи все на світі / Елізабет Гілберт. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. - 414 с.,  мабуть, є однією з кращих книг про подорожі.

«Їсти, молитися, кохати» – надзвичайно щира розповідь жінки про духовне переродження і позитивні зміни у житті. Авторка книги на власному прикладі довела, що навіть після найбільших криз можна не лише відновитися, а й відкрити в собі нові грані та можливості. 

Героїня її роману – письменниця Ліз –  розчарована у сімейному житті та зневірена в особистому щасті. Жінка втрачає головне: сенс та смак до життя. Аби набратися сил та повернутися до життя, Ліз вирішує подорожувати. На її шляху три країни: Італія, Індія та Індонезія. Там вона вчиться їсти зі смаком, молитися з відкритим серцем та кохати, наче вперше. 

Усього цього можна навчитися разом з головною героїнею роману, а сама назва нехай перетвориться для вас на чудодійну мантру, спрямовану на себе: «Їж, молись, кохай» разом з книгою Елізабет Ґілберт!

До речі, за мотивами роману режисер Райан Мерфі відзняв художній фільм з Джулією Робертс у головній ролі.

Для тих, хто любить подорожувати  і цінує англійський гумор і саркастичні манери Джеремі Кларксона пропонуємо книгу:

 Кларксон Дж.  
Як я вже казав... Світ за Кларксоном : [збірка нарисів] / Джеремі Кларксон. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. - 348 с.

Книга культового журналіста-автооглядача, автора легендарної програми «Top Gear» і колумніста газет «The Sunday Times» і «The Sun» Джеремі Кларксона неминуче відкриє перед приголомшеним читачем іншу Британію, ніж та, що процвітає в наших стереотипах. Не туристичну і не бізнесову, а ту сучасну, яку може побачити так лише той, хто любить її душею, і передати цю своєрідну любов так, як на те здатний тільки неповторний стиль іронічного й епатажного Кларксона.

Багато речей, про які тут написано, можуть перевернути ваші уявлення: про саму країну, про її мешканців, про їхній характер і вподобання, ставлення до різноманітних подій, явищ, традицій, спорту, освіти, доброчинності, до Її Величності, одне до одного і навіть до сусідів. Ця книга — портал у неозорий світ щирості, душевної теплоти, зрілого розуму, делікатної — наче родинної — іронії та неймовірного британського гумору. 

Пізнати непізнаване пропонуємо разом з книжкою: 

Фаб'яновська-Міцик З.  
Банзай. Японія для допитливих. - Львів : Урбіно, 2019. - 159 с.

Ця книжка – це справжня мандрівка Японією.  В книзі просто і дотепно подається основна інформація про Японію та її культуру. В ній  буде так багато цікавезних фактів про звичаї, традиції, будні та свята, їжу, одяг, домівки, сімейні відносини, мову японців і ще про багато інших, відомих і не дуже японських дивовиж.

Перед нами, мов у калейдоскопі, змінюють одне одного Фудзіяма, сакури,   землетруси, громадські лазні, чайні церемонії, гейші та самураї, обі та кімоно, ляльковий театр бунраку, штучний інтелект, бойові мистецтва, рибний базар Цукідзі, швидкісні потяги сінкансени... А ще ви дізнаєтесь звідки взялася Хелло Кітті? Чому в Японії квартирні злодії скидають взуття, перш ніж обікрасти помешкання? 

На додачу, в кінці книги поданий невеличкий словничок найнеобхідніших слів і висловів японською! Приємний бонус – три рецепти блюд японської кухні, які можна приготувати самому. Це оніґірі (рисові канапки), анко (солодке квасолеве пюре) та матча-лате (коктейль із зеленого чаю).  

Книга хоч і розрахована  для дітей, дорослим вона теж буде надзвичайно цікавою. Прочитавши її у вас виникне таке враження, наче побували в Японії! 

Ми зробили для вас добірку книг, які можуть не тільки зайняти ваше дозвілля, а й допоможуть вам поринути у вир подорожей, навіть не виходячи з дому. Достатньо лише завітати до найближчої бібліотеки.


Коментарі: Залишити коментар
 
X