Слідкуйте за нами

19-04-2023
       Важко знайти людину, яка не любить детективи.Щороку в українській літературі з’являються цікавинки для читачів.
       Кожна з книжок — це цілий букет з загадок, розслідувань та таємниць.Кременчуцька міська публічна бібліотека  знайомить своїх читачів з жанром сучасного українського детектива і  пропонує добірку свіжих романів, в яких ви знайдете ту історію, яка зацікавить найбільше.
       Якщо бажаєте отримати насолоду від доброї книжки та багатства авторської мови - беріть без роздумів  книги Юрія Винничука.
      Винничук, Ю.   Аґент Лилик : роман / Юрій Винничук. - [Харків] : Фабула, [2023]. - 287 с.
       У романі «Аґент Лилик» продовжуються пригоди, описані у «Віллі Деккера». Тепер події відбуваються під пильним оком НКВД. Нічний репортер Марко Крилович разом з колишнім комісаром поліції знову полюють на таємничого серійного душія. Оскільки всі жертви якимось чином пов’язані з Марком, чекісти його випускають з тюрми і використовують як приманку. 
       Окрема інтрига зав’язується довкола зникнення архіву посольства Нідерландів, який приковує увагу і чекістів, і підпілля, і нашого героя, і самих голландців. 











       Детективи відомого українського письменника Олексія Волкова, лікаря за фахом, завжди неординарні. Навіть найдосвідченішому читачеві, зазвичай, до останніх сторінок не вдається спрогнозувати розв’язку.
       Волков, О.М.   Гра у три руки : роман / Олексій Волков. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, [2018]. - 310 с.
       В романі «Гра у три руки» розслідування веде жінка, яка намагається розплутати клубок обставин, які можуть запросто зламати хребет і сильному чоловікові. Втім, існують жінки, здатні пограти в «чоловічі» ігри. Чи не забракне їй сили у найбільш вирішальну мить? Однак цим не вичерпується головна інтрига роману! Паралельно зі своєю героїнею автор наважується на спробу самотужки проаналізувати процеси, що відбуваються в її душі та свідомості. Ризикована і невдячна справа, адже збагнути жінку до кінця не вдавалося ще нікому. Що вийшло? Судіть самі. 





 




     Класичний жіночий детектив від кременчужанки Аліси Гаврильченко. Гаврильченко А.В. 
       Нерозважний корольок : детектив / Аліса Гаврильченко. - Київ : Темпора, 2021. - 212 с.
       Серпень 2015-го, Кременчук. Марго Перехрист, яка ще нещодавно покинула таку звичну й комфортну роботу в банку та вступила до лав новоствореної патрульної поліції, стикається з неприйняттям і глузуванням колег ‒ і все через її фото з відпустки, які хтось надіслав журналістам. І тепер її служба опиняється підвішеною на волосині. Тож тепер, щоб довести всім, а головне ‒ собі, що вона чогось варта, Марго візьметься за розслідування дивного вбивства, що саме в ці дні сталося в одному з сонних кременчуцьких будинків…












       Гаврильченко А.   Злочинний дует : детектив / Аліса Гаврильченко. - Київ : Темпора, 2022. - 206 с.
       Марго Перехрист тільки-но звільнилася з поліції і намагається отримати ліцензію, щоб працювати приватною детективкою. Згодом вона дізнається, що її колишній чоловік викрав з банку дев’ять мільйонів гривень і, найімовірніше, втік за кордон. Паралельно в місті стаються кілька вбивств. Марго береться за ці розслідування, аби не тільки з’ясувати правду про свого колишнього чоловіка, а й відновити власну репутацію.









       Книги Надії Гуменюк є дуже різножанровими. Це і проза, і поезія, і драматургія, і дитяча література. Сьогодні на ваш розсуд детектив.
      Гуменюк Н. Корона на одну ніч: роман / Надія Гуменюк . -  Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 320 с.
       Передвоєнна Польща. Неподалік від Варшави, на заміській віллі «Ванесса», відбувся конкурс краси. Увечері на ньому коронували переможницю, а вранці у готелі «Континенталь» її знайшли мертвою. В газетах - жодної згадки ні про загадкову смерть дівчини, ні про її тріумфальну перемогу. Хто й чому заблокував інформацію? І хто посягнув на юне життя? Заздрісна суперниця? Колишній наречений? Дефензива, яка дізналася, хто вона насправді - ця дивовижна красуня з маленького провінційного волинського містечка?..









       Юрій Даценко - в своїх творах поєднує детективний сюжет з історичним підґрунтям та атмосферою трилера, працює на стику жанрів. 
       Даценко, Ю.   Життя вічне : роман / Юрій Даценко. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2023. - 396 с.
       Продовження ретродетективів про Якова Ровнєра. 1921 рік. Проскурівський лікар Яків Ровнєр за примхою долі перебирається до невеликого села Сутківці. Утім таємниці й загадки знаходять його навіть тут, адже незабаром до села прибуває столичний комісар, якого дуже цікавлять руїни місцевого замку. Подейкують, що під ними існує таємний підземний хід. Комісар влаштовує масштабні розкопки. І все недарма: під руїнами справді щось є. Але звідки про це було відомо комісарові? Яків не може повірити у звичайний збіг. Усе це якось стосується колишнього власника села Тадеуша Грабянки, про якого кажуть, начебто він володів скарбом. Яків Ровнєр починає власне розслідування. І що глибше він копатиме в древню історію роду Грабянок, то небезпечнішою виявиться правда. Адже там, посеред кісток та таємниць, оповитих павутинням, заховано не просто скарб, а могутню силу, здатну змінити хід світової історії… 





       Василь Добрянський пише як класичні поліцейські детективи, так і більш вигадливі історичні. До вашої уваги – історичний детектив.
      Добрянський, В. В.   Скриня для гетьмана : роман / Василь Добрянський. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022. - 316 с.
       Це – третя книга про капітана Жергая. Цього разу він їде до Берліна з надважливою місією. Генерал Бусло, який доручив йому цю справу, дізнався, що на гетьмана Скоропадського планується замах. Жеграй має попередити вбивство керманича, але йому відомі тільки прізвища терористів. Як їх знайти у великому місті? Генерал радить йому почати пошуки з фірми «Аусфур Ґезельшафт», яка скуповує зерно в Україні. Пробравшись уночі до їхньої контори, Жеграй знаходить секретні документи про продаж... цукрової пудри. Досвідчений сищик розуміє, що випадково натрапив на слід торговців наркотиками. Йти до них — усе одно що смикати тигра за вуса. Але часу для роздумів у Жеграя немає...








       Андрій Кокотюха — український письменник, якого називають засновником українського готичного детективу. 
       Кокотюха А.А.   Чорна мітка : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : КСД, 2022. - 300 с.
       Нове розслідування Лори Кочубей. Працівник полтавської філії банку з гарною репутацією виявився шахраєм і втік. Справа нудна, рутинна, і Лора Кочубей береться за неї лише через нагоду змінити оточення. Але невдовзі знаходять труп, і тепер шахрая вже підозрюють у вбивстві спільника. Далі несподіваний поворот: убитий напередодні смерті отримав на смартфон загадкову погрозу - чорну піратську мітку з написом «Вирок». Відтак виявляється, що схожі мітки отримали ще кілька людей. Таксист, коханка бізнесмена, лідер молодіжної кримінальної групи. Єдине, що їх повязує, - вони скоїли злочин і уникнули кари. Та чому чорна мітка приходить і Лорі?










       Письменниця Анна Хома пише про людей, які потрапляють у непрості ситуації й завдяки цьому знаходять шлях до себе.  Пропонуємо психологічний детектив. 
       Хома А.   Терези : роман / Анна Хома. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 238 с. 
       Буквально з перших сторінок роман «чіпляє» переплетінням сюжетних ліній та містичних подій. Тримає в напрузі аж до розв’язки.
Олеся страждає нічними жахіттями, в яких її переслідують невідомі істоти. Іншого героя роману звуть Максим. Він приходить влаштовуватись на роботу у фармацевтичну компанію та дізнається, що там повісився його найкращий друг. Не вірячи у версію самогубства, хлопець починає власне розслідування. Як пов’язані між собою Олеся і Максим? Чому хлопець панічно боїться лісу, що за створіння переслідують дівчину? Відповіді на ці питання знаходиться на сторінках книги.
Готові зустрітися віч-на-віч з людськими  вадами та зважити їх на терезах своєї совісті? Тоді сміливо читайте цю книгу!







       Нещодавно  побачив світ новий твір Ксенії Циганчук з інтригуючою назвою «Хто тебе вбив?», який увійшов у серію "Український детектив".
      Циганчук К. А.   Хто тебе вбив ? / Ксенія Циганчук. - Харків : Фоліо, 2023. - 282 с.
Колись вона знала, чого чекати від кожного наступного дня. Тепер усвідомила, що рутина — омана. Будь-якої миті усе може кардинально змінитися. Випадковий погляд, хибне припущення — і чужа таємниця затягує у смертельний вир. Драматичні події минулого не відпускають сім’ю Грушевських. Чи все так, як здається? А раптом вбивця весь час був поруч? 











      Як бачите, цікавих детективів не бракує. Запрошуємо разом із головними героями поблукати психологічними лабіринтами, розв’язати заплутані історії!

Коментарі: Залишити коментар
 
X