Слідкуйте за нами

20-06-2023
Філія № 5 
Комунального закладу культури «Кременчуцька міська публічна бібліотека»

Рішенням Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 30 червня 2021 року «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» шляхом реорганізації було створено філію № 5 КЗК «Кременчуцька міська публічна бібліотека», яка об’єднала в себе бібліотеку-філію №3 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дорослих» та бібліотеку-філію № 5 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей». 

Вже більше шістдесяти років у мікрорайоні Раківка надає свої послуги бібліотека-філія № 3 (на момент відкриття бібліотека мала назву «Міська бібліотека №4»). Як відомо зі спогадів першої завідувачки Г. О. Щербини, 01 вересня 1961 року в мікрорайоні почала формуватися міська бібліотека. Спочатку під бібліотеку було виділено невелике приміщення площею 65 м2 в міській бані. Перший фонд бібліотеки складав 2,8 тисяч екземплярів книг. Люди відвідували бібліотеку для того, щоб ознайомитися зі свіжою пресою, підготуватися до занять, поспілкуватися на соціокультурних заходах. 

У 1965 році бібліотека отримала нове приміщення. Кременчуцький сталеливарний завод допоміг з ремонтом, а металеві стелажі монтували чоловіки та активісти бібліотеки. Змінилися й структура бібліотеки, і її штат. У структурі бібліотеки було виділено абонемент, читальну залу та дитячий відділ. Штат філії нараховував 7 чоловік. 

З 01 січня 1974 року бібліотеку було реорганізовано у бібліотеку-філію № 3 ЦБС для дорослих, а дитяче відділення відійшло до ЦБС для дітей. 

Цього ж року бібліотека-філія отримала звання «Бібліотека відмінної роботи». 

У своїй роботі бібліотека тісно співпрацювала з ПТУ № 6, кінотеатром «Ювілейний», загальноосвітніми школами № 6 та 22. 

Серед форм соціокультурної роботи популярними були диспути, семінари, зустрічі та літературні вечори з письменниками. А великі заходи, наприклад, усні журнали та читацькі конференції, проводилися в кінотеатрі «Ювілейний», зал якого вміщував 300–350 слухачів. 

У 1983 році завідувачкою філії було призначено Н. О. Амшеннікову.  

У 80-ті роки бібліотечне обслуговування здійснювалося не лише в стінах бібліотеки: було організовано два пересувні пункти: у пожежній частині та в гуртожитку Кременчуцького сталеливарного заводу. 

З 1996 року завідувачкою бібліотеки була призначена О. В. Кузьминська. 

У 1998 році благодійний фонд «Вагонобудівник» допоміг бібліотеці з ремонтом: вона стала більш комфортною та зручною для обслуговування читачів. Структура бібліотеки складалася з читальної зали, абонемента та юнацького абонемента.

Соціокультурна робота є провідною в діяльності бібліотеки, тому в завідувачки бібліотеки й у художнього керівника центру культури та дозвілля виникла ідея створити на базі бібліотеки літературно-музичний салон «Елегія». Відкриття салону відбулося вечором романсу, який зібрав багато шанувальників цього виду музичного мистецтва.

З 2000-х років у практику роботи бібліотеки-філії вводиться тематична розстановка книжкового фонду, створення інформаційного простору, який складається з «Інформаційної зони», «Зони відпочинку», «Зони відкритого доступу», представленої нетрадиційними формами. 

У лютому 2011 року бібліотека була офіційно оголошена одним з переможців конкурсу з організації нових бібліотечних послуг з використанням доступу до мережі Інтернет від програми «Бібліоміст», отримала комплект комп’ютерного обладнання (2 комп’ютери, сканер та принтер), який було підключено до мережі Інтернет. Завідувачка відділу обслуговування О. О. Кошельнікова була направлена від програми «Бібліоміст» на навчання до полтавського Регіонального тренінгового центру для бібліотекарів. Робота бібліотеки за програмою «Бібліоміст» дала змогу розширити діяльність бібліотеки та залучити до співпраці нових партнерів.

Завдяки комп’ютерам та Інтернету працівники філії опанували такі нові форми роботи, як слайд-покази, віртуальні виставки, відеопрезентації, що урізноманітнило форми соціокультурної діяльності. 

У 2012 році на базі бібліотеки було відкрито перший у місті «Соціальний інтернет-офіс», ідея якого була позитивно відзначена організаторами Ярмарку бібліотечних інновацій як цікава та дуже корисна для громади. Бібліотека була нагороджена почесною грамотою від Міністерства культури і туризму України.

В останні роки бібліотека має репутацію не тільки інформаційно-культурного та краєзнавчого центру, а й організатора багатьох цікавих заходів. Так, з 2015 року в соціокультурну діяльність бібліотеки поряд з участю в загальноміських заходах вводяться нові форми роботи: вуличні акції, флешмоби, вуличні книжкові виставки.

З метою належного зберігання книжкового фонду та покращення умов обслуговування відвідувачів у 2018 році в бібліотеці-філії було зроблено капітальний ремонт. 

Сьогодні бібліотека-філія – це не лише інформаційний центр, але й центр громади. Сюди йдуть мешканці всього району: молодь – за знаннями, старше покоління – за порадою, а люди поважного віку мають можливість взяти участь у безкоштовному навчанні з комп’ютерної грамотності та пошуку інформації в Інтернеті. 

      Бібліотеку-філію №5 КЗК «Кременчуцька міська централізована система для дітей» було засновано в 1974 році. Робота  у першому році своєї діяльності була спрямована на вирішення таких основних завдань, як організація широкої популяризації новоствореної бібліотеки серед дітей та батьків, забезпечення залучення до читання учнів 1–8 класів мікрорайону разом із  шкільними бібліотеками. 

Штат бібліотеки складався  з трьох  працівників: завідувачки філії  Н. П. Костюк, а з 1975 року завідувачки філії Т. Г. Мостової, завідувачки  відділу обслуговування учнів 4–8 класів К. С. Бузько та завідувачки відділу обслуговування учнів 1–3 класів  Н. І. Горулі. 

Бібліотечний фонд станом на 01 січня 1975 року складав 12 851 примірник. У цьому ж році у філію було передано друкарську машинку, епідіаскоп з набором діафільмів, а також проведено косметичний ремонт приміщення.

На початок 1976 року фонд бібліотеки складав 19 433 екземпляра. Бібліотеку-філію очолила Т. Г. Мостова, з нею працювали: старший бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та читачів-учнів 1–3 класів Н. І. Горуля та старший бібліотекар відділу обслуговування читачів-учнів 4–8 класів К. С. Бузько.   

Колектив бібліотеки працює над вивченням і запровадженням нових форм і методів керівництва читання дітей, вивченням шкільних програм та інтересів читання, вихованням у читачів  бібліотечно-бібліографічних навиків, прищеплення їм культури читання. Був створений актив читачів бібліотеки, який залучали до роботи бібліотеки. 

Працівники відділів обслуговування продовжують співпрацювати з активістами-зв’язківцями  від кожного класу, через яких передають запрошення учням на соціокультурні заходи, ведуть боротьбу з заборгованістю. Працюють виїзні читальні зали в ДНЗ № 21 та № 26. Бібліотека включилася в рух за звання «Бібліотека відмінної роботи» і домоглася виконання взятих зобов’язань. Але  окремої читальної зали немає, приміщення філії тісне та не відповідає вимогам, які ставляться  перед дитячими бібліотеками. У цей же час проведено ремонт  приміщення бібліотеки.   

У 1977 році збільшується площа приміщення до  100  м2. У бібліотеці працює три працівника: завідувачка бібліотекою Т. Г. Мостова, старший бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та читачів-учнів 1–3 класів К. С. Бузько та старший бібліотекар відділу обслуговування читачів-учнів 4–8 класів А. Ф. Каптель. У ЗОШ № 22 відкрито пункт видачі книг для учнів 1–5 класів, працюють пункти видачі в ДНЗ № 21, № 26. Створено «Клуб цікавих професій». 

У 1977 році бібліотеці-філії було присвоєно звання «Бібліотека відмінної роботи» та вручений диплом. У бібліотеці проведено  частковий ремонт приміщення. Фонд бібліотеки на 01 січня 1977 року складає 24 751 екземплярів книг. 

1979 рік оголошений Міжнародним роком дитини, тож робота бібліотеки була спрямована у цьому напрямку.  

За період  з 1980 по 1983 рік штат бібліотеки  збільшився з трьох працівників до шести (Т. Г. Мостова – завідувачка філії;  К. С. Бузько – завідувачка відділом обслуговування  дошкільників і читачів 1–3 класів; Н. І. Горуля – завідувачка відділом  читачів-учнів 4–8 класів; Т. А. Крупа – старший бібліотекар; О. М. Ламаш – бібліотекар та Л. О. Потьомкіна – бібліотекар).  

Обслуговувала  бібліотека 2 561 користувачів. Нестаціонарне обслуговування відбувалось у ЗОШ № 22, ДНЗ № 21, № 26, № 72, № 75. 

Працівники бібліотеки робили виїзди в Гориславську сільську бібліотеку і надавали їм  методичну та практичну допомогу.

У 80-х–90-х роках поступово збільшується кількість користувачів, бібліотека вже обслуговує 5 050 дітей. Фонд нараховує 39 617 екземплярів.    Бібліотечні пункти видачі книг працюють у ЗОШ № 22 для учнів 1–6 класів та у ДНЗ № 3, № 59, № 72, № 75. А в літній період обслуговування дітей проводиться у таборах «Сонячний», «Прометей» та на дитячих майданчиках.  

У жовтні 1993 року завідувачкою бібліотеки-філії стала Г. М. Курінна, яка обіймала посаду до 2021 року. 

  На початок 1994 року штат бібліотеки нараховував 7 працівників: Г. М. Курінна, Т. Ю. Кащенко, Н. М. Тищенко, А. І. Вахрушева, М. В. Харченко, О. В. Кузьминська та О. С. Возна.  

Кількість обслуговуваних користувачів на рік становить 4 600 дітей, а надходження нової літератури – 3 000 екземплярів.         

1997 рік – рік нововведень.  Створення оновленого типу бібліотеки для дітей за допомогою бібліотечного менеджменту і маркетингу. Організація  дозвілля та розвиток творчих здібностей читачів-дітей, почали проводитися по відділах бібліотеки екскурсії, діти писали відгуки на прочитані книги. Працівники постійно звільняли бібліотечний фонд від застарілої літератури. 

На початку нового століття, з метою виконання положень державної національної програми «Діти  України», робота  філії була спрямована  на  ведення роботи з українознавства у відповідності до спеціалізації; забезпечення якісного та оперативного обслуговування традиційних  та нетрадиційних груп: читачів-дітей, організаторів дитячого та юнацького читання. Було виділено зону сімейного читання, де впровадили в практику обслуговування читачів по сімейному  формуляру. Створювались комфортні умови спілкування, добра емоційна атмосфера (оформлення плакатів-подяк: за бережне ставлення до книги, за дотримання строків користування). Поповнювались новими матеріалами тематичні та  краєзнавчі  теки. Складений міні-покажчик «Сходинка» (програма сімейних читань для дітей та дорослих); організований каталог-картотека для молодшого шкільного віку «Улюблені казки»; оформлений бібліографічний покажчик-іграшка «Давай пограємо, лисичко!». Спільно з Міським центром культури та дозвілля, гурт «Мелодія» керівник Вікторія Алієва, проводились крупні соціокультурні заходи. Працював бібліотечний ліцей для бібліотекарів з невеликим стажем роботи та тих, хто не має спеціальної освіти. Зроблено ремонт у бібліотеці. Депутат міської ради, заступник начальника житлово-комунального управління вагонобудівного заводу Г. М. Яковенко зробив ремонт у бібліотеці, озеленив відділи обслуговування із заводської оранжереї квітами.  

2005–2010 рік.   Бібліотека є центром читання та популяризації книги серед підростаючого покоління такого великого мікрорайону міста як Раківка. Філія щорічно обслуговує 3 750 користувачів. Фонд  нараховує 29 800 книг та періодичних видань, що дає змогу задовольнити найрізноманітніші запити дітей. У штаті бібліотеки працюють шість  кваліфікованих спеціалістів, справжніх  ентузіастів своєї праці: Г. М. Курінна, Т. Ю. Кащенко, Л. І. Татаринова, О. С. Возна, Н. В. Якимова, О. М. Микитенко.

По формуванню індивідуального фірмового стилю філія – це  дивовижна країна знань зі своїм логотипом, на якому зображено ворону. Чому саме її? Бо вона мудрий, розумний і допитливий птах. 

Для  наймолодших читачів абонементу і читальної зали оформлено пізнавально-ігрову зону «Пізнаємо, граючись», у якій розміщено безліч інформаційних виставок «Прочитай  про них!», «Читаєш ти?», «Чудеса живого світу», «Із скарбниці української  літератури» тощо. Для учнів 5–9 класів  створений довідково-бібліографічний  куточок «Твої помічники у виборі книги», проводились Дні інформації, Дні бібліографії. Оформлено інформаційні пам’ятки-закладки (до ювілейних та пам’ятних дат); створені рекомендаційні посібники «Моя любов, мій Кременчук», «Полтавщини славні земляки», «Гоголівські місця Полтавщини», «Коло читання». Також були організовані тематичні картотеки «Про етику та естетику» (5–6 класу) , «Культура та традиції рідного краю» (7–9 класу).  

Дуже подобається читачам робота клубу за інтересом «Школа гарних манер» естетичного напряму. Його заняття (9 раз на рік) проходять у формі  конкурсу «Любов і дружба завжди поруч», турніру джентльменів, свята-гри «Правила етикету на кожен день» тощо. 

У 2007 та 2008 році проводився конкурс «Кращий читач року».   

Спільно з Міським центром культури та дозвілля проводились музично-театралізовані соціокультурні заходи. 

У науково-методичному журналі «Світ дитячих бібліотек» (№ 3, 2010 рік) друкувалися статті працівників ЦБС для дітей міста Кременчук про творчі здобутки, бібліотечні інновації у роботі з читачами. У цьому номері було надруковано статтю завідувачки  бібліотеки-філії № 5 Г. М. Курінної «35 років на службі книзі». 


Тим, хто хоче більше дізнатися про історію філії, рекомендуємо звернутися до найближчої бібліотеки та прочитати книгу «Літопис бібліотечної справи. Історія бібліотек-філій (ЦБС для дорослих)».


Коментарі: Залишити коментар
 
X