Слідкуйте за нами

20-06-2023
Філія № 4 імені Івана Приходька 
Комунального закладу культури «Кременчуцька міська публічна бібліотека» 


Рішенням Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 30 червня 2021 року «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» шляхом реорганізації було створено філію № 4 імені Івана Приходька КЗК «Кременчуцька міська публічна бібліотека», яка об’єднала в себе бібліотеку-філію № 1 імені Івана Приходька КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дорослих» та бібліотеку-філію № 1 КЗК Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей».  


Бібліотека-філія № 1 імені Івана Приходька – найстаріша бібліотека в місті та єдина філія, яка носить ім’я нашого видатного земляка. Бібліотека відкрила двері для своїх відвідувачів у 1951 році в напівзруйнованому будинку, який є історичною пам’яткою, будинку Чуркіна. Бібліотека займала приміщення площею всього 9 м2. Але, незважаючи на всі незручності, читачі постійно поспішали до бібліотеки, де їх завжди привітно зустрічали перша завідувачка М. А. Моря та бібліотекарка О. В. Кобзар. 

У 1955 році бібліотека отримала нове приміщення по центральній вулиці правобережного Кременчука площею 111,8 м2, де знаходиться до сьогодні. 

З 1974 року бібліотека ввійшла до ЦБС для дорослих. У структурі бібліотеки був абонемент та читальна зала. Штат бібліотеки – 4 працівники. 

На той час бібліотека-філія мала розгалужену нестаціонарну сітку в гуртожитку Крюківського вагонобудівного заводу та організаціях мікрорайону. У визначені дні бібліотекарі несли прямо на виробництво книги, знайомили з новинками літератури, проводили соціокультурні заходи. 

Усю роботу бібліотека проводила в тісному зв’язку з радою мікрорайону № 12, бібліотеками шкіл № 7, № 9, № 23, палацом культури ім. Івана Котлова, Будинком техніки. З Будинком техніки бібліотека проводила Дні спеціаліста для працівників ательє «Троянда». З профспілковою бібліотекою Палацу культури ім. Івана Котлова постійно проводилися вечори, конференції, усні журнали, обговорення книг. Замітки про соціокультурні заходи друкувалися в газеті «Вагонобудівник». 

Бібліотекарі кожен квартал робити аналіз того, що читає молодь і чим цікавиться. Для цього складали індивідуальні списки літератури та вели картотеку спостережень. 

За активну участь у конкурсах ЦБС для дорослих та популяризацію літератури серед населення бібліотека-філія була нагороджена грамотою Міністерства культури України.

Працівники бібліотеки надавали допомогу бібліотекам сіл Чечелево та Білецьківка: щоквартально надсилали методичні матеріали, допомагали в проведенні соціокультурних заходів, переведенні бібліотечного фонду на ББК тощо. До речі, саме ця бібліотека-філія стала першою бібліотекою в системі, яка перевела свої фонди та каталоги на нову систему класифікації за таблицями ББК (у 1980 році). 

Понад 30 років очолювала бібліотеку-філію Л. І. Тихонова. Авторитет і повага, яким користувалася Лідія Іларіонівна, стали невід’ємною частиною позитивного іміджу бібліотеки, а краєзнавство стало основним напрямом роботи бібліотеки. Саме завдяки зусиллям завідувачки та працівників бібліотеки у 2011 році було відкрито музейний куточок Івана Приходька, а також присвоєно бібліотеці ім’я видатного земляка.

Неможливо уявити існування бібліотеки без спонсорських коштів. На прохання про допомогу провести ремонт відгукнулися працівники Крюківського вагонобудівного заводу, завдяки чому бібліотека осучаснилася. Оновлені вітрини дали можливість усім жителям мікрорайону, які проходять повз, ознайомитися з новинками краєзнавчої літератури, що розповідають про історію Крюкова та творчі здобутки його мешканців. А придбання за спонсорські кошти комп’ютера та мультимедійної техніки підвищено рівень проведення соціокультурних заходів. 

Сьогодні бібліотека ставить перед собою завдання бути інформаційним центром для всіх верств населення. Тож з 2015 року бібліотека-філія ім. Івана Приходька працює за програмою «Бібліотека-філія № 1 ім. Івана Приходька – центр краєзнавства Крюківського району». Під час реалізації цієї програми працівники бібліотеки стали фундаторами популярних у місті пішохідних екскурсій. Ініціатором нової для бібліотек міста форми роботи стала Л. В. Васильченко – завідувачка бібліотеки-філії з 2020 року. 


Бібліотека-філія №1 КЗК «Кременчуцька міська централізована система для дітей» була відкрита у вересні 1951 року, і на той час мала назву «Міська дитяча бібліотека № 2». Фонд бібліотеки тоді налічував трішки більше півтори тисячі екземплярів. На жаль, не залишилося відомостей про перших завідувачів та  працівників філії.  

Книжковий фонд в післявоєнний час був зібраний і продовжував збільшуватись завдяки жителям міста.

У 1974 році, під час централізації, Міська дитячи бібліотека № 2 стала бібліотекою-філією № 1  КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей». 

На той час книжковий фонд бібліотеки зріс до 23 тисяч. Штат бібліотеки-філії № 1 складався з завідувачки філії, старшого бібліотекаря, двох бібліотекарів абонементу, двох бібліотекарів читального залу, прибиральниці та гардеробниці (гардеробниці працювали в період опалювального сезону). Також в бібліотеці-філії деякий час працював фотограф.

Відомо, що завідувачками бібліотеки-філії в період з 1976 року по 1992 рік були: М. Д. Лисак (1974–1976), С. В. Шиян (1976–1977), Л. М. Козакова (1978–1980), Л. І. Буличева (1980–1981), Н. І. Шемена (1981–1983), Л. М. Сафонова (1983–1984), Л. А. Неділько (1984–1987), В.С. Шавель (1987–1992).

У 80-ті роки при бібліотеці-філії працювали виїзні літні читальні зали та пункти обміну літератури (бібліотекарів вивозили спеціальним автобусом до трудових дитячих колективів в поля сусідніх колективних господарств (колгоспів), привозили, видавали та обмінювали книжечки дітям), працювали пришкільні пункти видачі, згодом вони стали виїзними читальними залами та виїзними пунктами видачі.

З 1992 року по 2021 рік завідувачками бібліотеки-філії № 1 були: І. П. Чижова (1992–2007), В. М. Однорал (2007–2015), В. В. Фещенко (2016–2020) та В. М. Однорал (2020–2022). 

Бібліотеці-філії багато років життя та праці віддали велика кількість спеціалістів бібліотечної справи.

Бібліотека-філія завжди плідно співпрацювала із ЗОШ № 7 № 9 та № 23, де проводилися різноманітні соціокультурні заходи. Активна співпраця велася з ДНЗ № 4 та № 13, міським центром ранньої реабілітації дітей-інвалідів, Кременчуцькою допоміжною школою-інтернатом (нині Кременчуцька спеціальна школа I-III ступенів Полтавської обласної ради) та Кременчуцькою спеціальною-школою-інтернатом ім. А. Макаренка (нині спортивний ліцей ім. І. Піддубного I-III ступенів Полтавської обласної ради),  з органами місцевої влади, територіальним центром по роботі з населенням № 10 та багатьма іншими організаціями та благодійними фондами. 

У бібліотеці завжди проходили і проходять різні зустрічі з цікавими людьми.  

Також завжди працювали гуртки дитячої творчості, літературні клуби та клуби дозвілля.

Працівники бібліотеки завжди готують читачів різних вікових категорій до літературних та творчих конкурсів місцевого, обласного та всеукраїнського значення.

З дітьми з обмеженими фізичними можливостями міського центру ранньої реабілітації дітей-інвалідів та з дітьми спеціальної школи також проводяться святкові, народознавчі години та майстер-класи.

Бібліотека завжди радо зустрічає своїх користувачів уже 72 роки.


Тим, хто хоче більше дізнатися про історію філії, рекомендуємо звернутися до найближчої бібліотеки та прочитати книгу «Літопис бібліотечної справи. Історія бібліотек-філій (ЦБС для дорослих)»


Коментарі: Залишити коментар
 
X